Sıçanlarda empati ilişkili davranışta parasetamolün rolünün araştırılması
Investigation of the role of paracetamol in empathy-related behavior in rats
- Tez No: 565574
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN UYSAL HARZADIN, PROF. DR. LÜTFİYE KANIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Empati, parasetamol, oksitosin, vazopressin, prefrontal korteks, Empathy, paracetamol, oxytocin, vasopressin, prefrontal cortex, amygdalae
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durumu ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek olan empati, sosyal canlılar olan memelilerin hayatta kalmalarında ve üremelerinde önemli bir beceridir. Toplumları ve tüm insanlığı bir arada tutmak için gerekli olan empati anlayışı, toplumla uyumlu yaşamamızda önemli rol oynamaktadır. Empati insan ırkının yaşamını sürdürmesi için de çok önemlidir; empatinin bloke olması ile, kişilerarası ve toplum içi tansiyonların arttığı savaş, terör, şiddet, kavga ve çatışma gibi çeşitli gerilim formları ortaya çıkmaktadır. Empati, karşısındakinin mimiklerini, hareketlerini taklit ederek onunla aynı hislerin hissedildiği bilinç dışı ortaya çıkan basit formlarından, bilinçli olarak ortaya çıkan ve karşısındakinin içinde bulunduğu durumu anlayıp yorumlayarak bir yanıt oluşturulan formlara kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Her iki empati formunun da sıçanlarda, primatlarda ve insanlarda kullanıldığı görülmüştür. Empati ile ilişkili beyin bölgeleri amigdala, prefrontal korteks, hipokampusun da içinde bulunduğu temporal lob, cingulate gyrus; empati ile ilişkili en önemli nörotransmitterler ise oksitosin ve arginin vazopressindir. Oksitosin ve vazopressinin presinaptik bölgeden salınmasında bu presinaptik bölgede yerleşmiş olan kannabinoid 1 (CB1) reseptörünün düzenleyici rolü olduğu bilinmektedir. Son zamanlarda yayınlanan bir anket çalışmasında parasetamolün empatiyi etkilediği gözlenmiştir. Parasetamol kullanan katılımcıların empati skorunun düşük bulunduğu çalışmada, parasetamolün bu etkisinin mekanizması ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, CB1 reseptörleri aracılığı ile beyinde ağrıyı modüle eden tüm dünyada çok yaygın olarak kullanılan parasetamolün empatiye etkisi ile empatide kannabinoid sistemin yerini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Empathy, which is to understand and internalize the motivation of someone else's feelings, situation or behavior, is an important skill in the survival and reproduction of mammals, which are social beings. The sense of empathy needed to keep communities and the whole humanity together plays an important role in our coherent social life. Empathy is also very important for the survival of the human race; if empathy is blocked, various forms of tension such as war, terror, violence, fighting and conflict, which are caused by interpersonal and intra-community tensions, are emerging. Empathy has a wide range of forms from the simple forms of unconscious emergence that is feeling the same feelings as imitating the facial expressions, movements, to the other forms is consciously emerging in which a response is formed by understanding and interpreting the state. Both forms of empathy were found to be used in rats, primates, and humans. The brain regions associated with empathy are the amygdala, the prefrontal cortex, the temporal lobe in the hippocampus, the cingulate gyrus; the most important neurotransmitters associated with empathy are oxytocin and arginine vasopressin. It is known that the release of oxytocin and vasopressin from the presynaptic region has a regulatory role for the cannabinoid 1 (CB1) receptor located in this presynaptic region. Recently published survey study, it was observed that paracetamol influenced empathy. There is no information on the mechanism of this effect of paracetamol in studies where paracetamol-using participants had low empathy scores. The purpose of this study is to investigate the effects and mechanisms of parasetamol on empathy that most commonly used in the world, modulate pain via CB1 receptors in brain.