Süleymaniye Kütüphanesi yazma bağışlar bölümü 5810 numarada kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr (Vr. 1b-40a) (inceleme-metin)
Süleymaniye Kütüphanesi yazma bağişlar 5810, comprises the transcripted text of 1b-40a
- Tez No: 565661
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜZEYİR ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmūʿa, Dīvān, dergi, şiir, gazel, Mecmūʿa, Dīvān, Magazine, poem, gazel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmamız "Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar 5810'da kayıtlı olan Mecmū'a-i Eş'ār 1b-40a varaklarının transkripsiyonlu metninden ve bu metnin incelenmesinden oluşmaktadır. Transkripsiyonlu metnin hazırlanmasından sonra inceleme yapılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında mecmū'aların Türk Edebiyatı'ndaki yeri ve önemi üzerinde durulduktan sonra birinci bölümde, Mecmū'a-i Eş'ār'ın şekil ve muhteva özellikleri ele alınmış, ikinci bölümde ise mecmū'anın transkripsiyonlu metnine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study“Mecmūʿa-i Eş'ār”, registered on Süleymaniye Kütüphanesi Yazma Bağışlar 5810, comprises the transcripted text of 1b-40a sheets as well as the physical examinition of the text. Following the preparation of the transcripted text, the content of this section has been prepared. The study consists of two parts: In the first part, the macmuah has been analyzed in the aspects of form, literary language, and style. In the second part, the critical text of the macmuah has been studied on and provided.