Konya Ereğli ilçesi'nin gelişimi
Development of Ereğli district of Konya
- Tez No: 565662
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Herakleia, Konya Ereğli, Tarım, Sanayi, Herakleia, Konya Ereğli, Agriculture, Industry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışma Konya'nın Ereğli İlçesi'ni kapsamaktadır. Ereğli İlçesi, İç Anadolu Bölgesi'nin Konya Bölümü'nde yer almaktadır. İdari bakımdan bağlı bulunduğu Konya'ya iline 153 kilometre mesafede olmasına rağmen çevresine göre merkezi bir konumdadır. İç Anadolu'dan Akdeniz'e açılan Gülek Boğazı'ndan önce yer alan uğrak noktasındadır. Bu coğrafi konumu nedeniyle tarihte birçok devletin egemenliği altında bulunmuştur. Tez beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Ereğli İlçesi'nin kurulmuş olduğu coğrafyanın topoğrafya, iklim, toprak, hidrografya gibi fiziki özellikleri anlatılmıştır. Konya'nın ikinci büyük ovası olan Ereğli Ovası şehrin gelişmesini sağlayan en önemli fiziki coğrafya özelliğidir. Su kaynakları yönünden zengin olması tarımın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. İkinci bölümde Ereğli'nin Neolitik Çağ'dan günümüze kadar olan tarihi gelişimi değerlendirilmiştir. Ereğli İlçesi'nin antik dönemdeki adı“Heracleia Kybistra”'dır. Milattan önce Kybistra olarak kurulan şehrin bilinen ilk tarihi de Hititlere aittir. Bizans döneminde önemli bir sınır kalesi iken Osmanlılar döneminde kalesi yıkılarak müdahalelere açık bir şehir haline getirilmiştir. Üçüncü bölümde Ereğli İlçesi'nin nüfusun gelişimi ve şehir-kır, yaş grupları, cinsiyet, sosyo-kültürel özellikleri ve nüfusun sektörel dağılımı ele alınmıştır. Ereğli genç bir nüfusa sahiptir. Sanayi yatırımları ile birlikte nüfusu artmış ve 2018 yılı sayım sonuçlarına göre 145.389 olmuştur. Nüfusun % 53,17'si tarım sektöründe çalışmaktadır. Yerleşme özelliklerinin anlatıldığı dördüncü bölümde, yerleşmenin tarihi gelişimi, arazi kullanımı ve mesken özellikleri ele alınmış, geleneksel Ereğli evleri ile günümüz konutlarının özellikleri anlatılmıştır. Tezin beşinci bölümünü Ereğli İlçesi'nin ekonomik özellikleri oluşturmaktadır. Ereğli Ovası'nın varlığı, bitkisel ve hayvansal üretime dayalı sanayi kollarının gelişmesini sağlamıştır. Bitkisel üretimde beyaz kiraz ve siyah havuç coğrafi işaret alınmış sembol ürünlerdir. Coğrafi konumu nedeniyle İç Anadolu, Akdeniz bölgeleriyle olan kara ve demiryolu ulaşım imkânlarının gelişmiştir. Çalışmanın son bölümünde Ereğli İlçesi ile ilgili sorunlar ve çözüm önerilerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about Ereğli District of Konya. Ereğli is located in the Konya sub-region of the Central Anatolia Region. It is centrally located although it is 153 km away from Konya. It is a stopping point before the Gülek Strait, which opens from the Central Anatolia Region to the Mediterranean Region. This geographical position has led to many states to be under the sovereignty. In the first chapter, physical features of Ereğli such as topography, climate, soil and hydrography are explained. Ereğli Plain is the second largest plain of Konya and has rich water resources. Thus, it contributed to the development of Ereğli. In the second chapter, the history of Ereğli from the Neolithic Age to the present is reviewed. The name of Ereği in ancient times is“Heraklia Kbyistra”. The city was founded B.C. and the first inhabitants of it were Hittites. Ereğli was an important border fortress in the Byzantine period. During the Ottomans, the castle was demolished and became vulnerable. In the third chapter, population development, urban-rural, age groups, gender and educational characteristics of Ereğli are explained. Ereğli has a young population. Population increased with industrial investments. Thus, according to the 2018 census results, the population is 145,389. In the first chapter, physical features of Ereğli such as topography, climate, soil and hydrography are explained. Ereğli Plain is the second largest plain of Konya and has rich water resources. Thus, it contributed to the development of Ereğli. In the second part, the history of Ereğli from the Neolithic Age to the present is reviewed. Ereğli's name in ancient times is“Heraklia Ktbasas”.The city was founded before Christ and the first inhabitants were Hittites. Ereğli is an important border fortress in the Byzantine period. During the Ottomans, the castle was demolished and became vulnerable. In the third chapter, population development, urban-rural, age groups, gender and educational characteristics of Ereğli are explained. Ereğli has a young population. Population increased with industrial investments. Thus, according to the 2018 census results, the population is 145,389. 53.17% of the population works in the agricultural sector. In the fourth chapter, which describes the settlement characteristics, the historical evolution of the settlement, use of the land and the residential properties are discussed. The properties of traditional and today's houses in Ereğli are explained. The fifth chapter of the thesis describes the economic characteristics of Ereğli. Ereğli Plain has developed the branches of industry based on vegetable and animal production. In plant production, Starks Gold and Carrot (Daucus carota L.) are symbolic products taken from geographical indications. Due to its geographical location, the Central Anatolia and Mediterranean Regions and the road and rail transport network have developed. In the last part of the study, Ereğli 's problems and solution proposals are mentioned.