Estetik bölgede kullanılan farklı hibrit abutment ve implant üstü kronlarda oluşan stres dağılımının 3 boyutlu sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of stress distribution of different hybrid abutments and implant supported restorative crowns used in esthetic region by three-dimensional finite element analysis
  1. Tez No: 565668
  2. Yazar: SÜMEYYE CANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA BAYINDIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrit abutment, Sonlu elemanlar stres analizi, Titanyum base, Finite element analysis, hybrid abutment, titanium base
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Estetik Bölgede Kullanılan Farklı Hibrit Abutment ve İmplant Üstü Kronlarda Oluşan Stres Dağılımının 3 Boyutlu Sonlu Elemanlar Analizi İle Değerlendirilmesi Amaç: Lityum disilikat, polimer infiltre hibrit seramik (PICN), polieter-eterketon (PEEK), monotilik zirkonya materyallerinden üretilen hibrit abutmentler ile lityum disilikat implant üstü kronların; implant, ti-base abutment, hibrit abutment, kron , implant çevresindeki kortikal kemik ve trabeküler kemikte oluşturdukları en yüksek çekme, basma ve von Mises stres miktarları ve dağılımlarının sonlu elemanlar stres analizi yöntemiyle incelenmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal Metod: Bone level 3.75 x 10 mm implant ve titanyum base abutmentın, orijinal implant formuna sadık kalınarak bilgisayar ortamında üç boyutlu modelleri oluşturulmuştur. Maksiller anterior sağ santral diş bölgesine titanyum base abutment üzerine gelen hibrit abutment ve kron modellemeleri hazırlanmıştır. Titanyum base abutmentın 2 dişeti seviyesi yüksekliği ve 4 restoratif materyalin (monolitik zirkonya, lityum disilikat cam seramik, polimer infiltre hibrit seramik ve polieter-eter-keton) kombinasyonları kullanılarak 8 farklı model oluşturulmuştur. Üst yapı materyali olarak ise tüm modellerde lityum disilikat cam seramik kullanılmıştır. İmplant ve kemik yapı arasındaki bağlantı %100 osteointegrasyon olarak kabul edilmiştir. Modeller üzerine kronun singulumundan implantın uzun aksına 135º açı ile 114.6 N'luk oblik yükler uygulanmıştır. İmplant, titanyum base abutment, hibrit abutment ve kron üzerindeki stres dağılımları von Mises stres değerlerine göre, kortikal ve kansellöz kemik üzerindeki stres dağılımları ise maksimum ve minimum asal gerilim değerlerine göre incelenmiştir. Bulgular: İmplant, kortikal ve kansellöz kemikte meydana gelen stres dağılımlarının hibrit abutment materyalinin farklı olmasından etkilenmediği görülmüştür. Titanyum base abutmentların dişeti yüksekliğinin artmasıyla implantlar üzerinde oluşan von Mises stres değerlerinin azaldığı gözlenmiştir. Hibrit abutmentlar arasında ise monolitik zirkonyanın en yüksek von Mises stres değerleri gösterdiği gözlenirken PEEK'in en düşük stres değerleri gösterdiği tespit edilmiştir. PICN materyallerin ise diğer materyallere göre kronlar üzerinde en düşük stres değerleri oluşturduğu saptanmıştır. Tüm bu veriler eşliğinde, elastik modülüsü yüksek materyallerin titanyum base abutment basamağında daha düşük stres değerleri oluşturduğu sonucu ortaya çıkarılmıştır. Sonuç: Hibrit abutment materyallerinin değişmesinin implant, abutment, çevre kemik doku üzerindeki stres dağılımını değiştirmediği tespit edilmiştir. Abutmentların dişeti seviyelerindeki değişimlerinin stres dağılımları üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Stress Distribution of Different Hybrid Abutments and Implant Supported Restorative Crowns Used in Esthetic Region by Three-Dimensional Finite Element Analysis Purpose: The aim of this study was to investigate and compare the maximum tensile, compression and von Mises stress levels caused by hybrid abutments produced with lithium disilicate, polymer infiltrated hybrid ceramic (PICN), polyether-ether-ketone (PEEK), monolithic zirconia and implant-supported e.max crowns. Hence, it's aimed to evaluate distributions of these stresses on the implant, ti-base abutment, hybrid abutment, crown, implant, cortical bone and trabecular bone. Material and Methods: Bone level, 3.75 x 10 mm implants and titanium base abutment were created in three dimensional models on the computer by adhering to the original implant form. Hybrid abutment and crown modeling on titanium base abutment were prepared for the maxillary anterior right central incisors region. 8 different models were created by combining 2 gingival level high titanium base abutment and 4 restorative materials (monolithic zirconia, lithium disilicate glass ceramic, polymer infiltrating hybrid ceramic and polyetheretherketone). Lithium disilicate glass ceramic was used as crown material. The connection between the implant and the bone structure was accepted as 100% osteointegration. 114.6 N oblique loads were applied to the long axis of the implant at 135º angle over the cingulum of the restorative crown on the models. Stress distributions on implant, titanium base abutment, hybrid abutment and crowns were examined according to von Mises stress values, and stress distribution on cortical and cancellous bone were examined according to maximum and minimum principal stress values. Results: The stress distribution of the implant, cortical and cancellous bone was not affected by the differentiation of the hybrid abutment material. It was observed that the increase in gingival height of the titanium base abutments decreased the von Mises stress values of the implants. Among the hybrid abutments, monolithic zirconia showed the highest von Mises stress values, whereas PEEK showed the lowest stress values. PICN materials were found to have the lowest stress values on crowns compared to other materials. In the light of all these data, it was concluded that high elastic modulus produced lower stress values on the margin of titanium base abutment. Conclusion: It has been determined that the change of restorative crown material does not alter the stress distribution on implant, abutment and surrounding bone tissue. Changes in gingival levels of abutments were found to be effective on stress distribution.