Yarı düzgün yakınsak uzaylar
Semiuniform convergence spaces
  1. Tez No: 565667
  2. Yazar: FATMA CENKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Topolojik kategori, yarıdüzgün yakınsak uzay, düzgün süreklilik, yarıdüzgün yakınsak uzaylar, Topological category, semiuniform convergence space, uniform continuity. semiuniform convergence spaces
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yarı düzgün yakınsak uzaylar (ve düzgün sürekli fonksiyonların) kategorisi SUConv nin kartezyen kapalı, bölüm dönüşümlerinin kalıtsal olduğu ve bölüm dönüşümlerinin (keyfi) çarpımlarının bölüm dönüşümü olduğu, tüm (simetrik) limit uzayları, düzgün yakınsak uzayları, tüm (simetrik) topolojik uzayları ve tüm düzgün uzayları ihtiva eden uygun bir kategoridir. Tezimiz dört bölümden oluşmakta olup bu bölümlerde özetle şu şekilde çalışılmıştır: Birinci bölümde, ilerleyen bölümler için gerekli temel kategorik tanımlar, süzgeç kavramı ile ilgili temel özellikler ve sonraki teoremlerde kullanacağımız bazı sonuçları verildi. İkinci bölümde, yarı düzgün yakınsak uzaylar (ve düzgün sürekli fonksiyonların) kategorisi SUCon in topolojik kategori olduğu gösterilmiş ve bu kategoride önemli bazı özel objeleri ve morfizmleri karakterize edildi. Üçüncü bölümde, p noktasında yarıdüzgün yakınsak uzayları karakterize edildi. Dördüncü bölümde yarıdüzgün yakınsak uzayları karakterize edildi ve klasik yarıdüzgün yakınsak uzaylarla aralarındaki ilişkiler araştırıldı.
Özet (Çeviri)
The category SUConv of semi uniform convergence spaces (and unifomly continuous maps) is cartesian closed, hereditary topological category, and products of quotients are quotients. In addition, SUConv contains all (symmetric) limit spaces, uniform convergence spaces, all (symmetric) topological spaces and all uniform spaces. In this thesis, this important category has been investigated and this work consists of four chapters. In the first chapter, some fundamental notions and theorems were given. In the second chapter, it was shown that the category SUConv of semi uniform convergence spaces (and unifomly continuous maps) is a topological category and some important special objects and morphisms were characterized. In the third chapter, semiuniform convergence spaces at a point p were characterized. In the fourth chapter, semiuniform convergence spaces were characterized and how these generalizations are related with the usual were examined.