Radyasyon uygulamasının, kompozit rezinlerin bağlanma dayanımı ve mikrosızıntısına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of radiation application on bond strength and microleakage of composite resins
  1. Tez No: 751179
  2. Yazar: ADEM ÖZELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYHMUS BAKIR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, kompozit rezin, mikrosızıntı, bağlanma dayanımı, Radiotherapy, composite resin, microleakage, bond strength
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Dişlere direkt radyasyon uygulamasının, klinikte kullanılan estetik restoratif materyallerin bağlanma dayanımı ve mikrosızıntısı üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda periodontal veya ortodontik nedenlerle çekimine karar verilmiş 120 adet 20 yaş dişi kullanıldı. İki gruba bölünen dişlerde; ilk grupta bulunan 60 dişte mikrosızıntı, ikinci gruptaki 60 dişte bağlanma dayanımına bakıldı. Radyasyon uygulanacak deney grubu örneklerine (n=60) günde 2Gy/d haftada 5 gün olmak üzere toplamda 60 Gray radyasyon verildi. Mikrosızıntı değerlerine bakılacak bütün dişlere Class II (mezio-okluzal) kaviteler açıldı. Açılan kaviteler, üç farklı kompozit rezin materyaliyle restore edildi. Elde edilen örneklerden alınan kesitler, stereomikroskop yardımıyla incelendi ve mikrosızıntı değerleri karşılaştırıldı. Bağlanma dayanımı test edilecek dişlerin tüberkülleri kesilerek fissürleri sıfırlandı. Okluzal yüzeye yerleştirilen teflon kalıpların her birinin içerisine farklı bir kompozit rezin yerleştirilerek polimerize edildi. Radyasyon uygulanan ve uygulanmayan diş dokularına üç farklı kompozit rezinin bağlanma dayanımı, makaslama bağlanma test cihazı yardımıyla değerlendirildi. Bulgular: Örneklere radyasyon uygulanması sonrasında hem mikrosızıntı hem de bağlanma dayanımı değerlerinde anlamlı derecede farklılıklar gözlendi. Bütün restoratif materyallerde radyasyon uygulanması sonrasında mikrosızıntı değerleri artmakla birlikte; radyasyon uygulanmış deney grubu örnekleri arasında oklüzal bölgede en yüksek mikrosızıntı skoru sergileyen materyalin mikrohibrit esaslı Filtek Z250 kompozit rezin olduğu, servikal bölgede ise hibrit esaslı Charisma Classic kompozit rezinin belirlendi. En düşük bağlanma dayanımı değerleri hibrit esaslı Charisma Classic kompozit rezinde izlendi. Bununla birlikte en fazla görülen kopma tipinin adeziv kopma olduğu tespit edildi. Sonuç: Radyasyon uygulaması, estetik restoratif materyallerin mikrosızıntısının artmasına, bağlanma dayanımlarının azalmasına neden olmaktadır. En yüksek bağlanma değerine sahip olan Filtek Z250 kompozit rezin materyali, en yüksek mikrosızıntı değerini okluzal bölgede sergiledi.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the effect of direct radiation to the teeth on the bond strength and microleakage of aesthetic restorative materials used in the clinic. Materials and Methods: In our study, 120 20-year-old teeth, which were decided to be extracted for periodontal or orthodontic reasons, were used. In teeth divided into two groups; Microleakage in 60 teeth in the first group and bond strength in 60 teeth in the second group were examined. The experimental group samples (n=60) to be irradiated were given a total of 60 Gray radiation, 2Gy/d per day, 5 days a week. Class II (mesio-occlusal) cavities were opened for all teeth to be evaluated for microleakage values. The opened cavities were restored with three different composite resin materials. Sections taken from the obtained samples were examined with the aid of a stereomicroscope and the microleakage values were compared. The tubercles of the teeth to be tested for bond strength were cut and their fissures were reset. A different composite resin was placed in each of the Teflon molds placed on the occlusal surface and polymerized. The bond strength of three different composite resins to the irradiated and non-radiated tooth tissues was evaluated with the help of shear bond tester. Results: Significant differences were observed in both microleakage and bond strength values after irradiation to the samples. Although microleakage values increase after radiation application in all restorative materials; Among the irradiated experimental group samples, it was determined that the material with the highest microleakage score in the occlusal region was the microhybrid-based Filtek Z250 composite resin, and the hybrid-based Charisma Classic composite resin in the cervical region. The lowest bond strength values were observed in hybrid based Charisma Classic composite resin. However, the most common type of rupture was found to be adhesive rupture. Conclusion: Radiation application causes the microleakage of aesthetic restorative materials to increase and their bond strength to decrease. Filtek Z250 composite resin material, which has the highest bonding value, exhibited the highest microleakage value in the occlusal region.