Kırşehir ili ve yöresi yer adları üzerine bir inceleme
A study on the place names of Kırşehir province and its region
- Tez No: 565841
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SONGÜL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: toponomi, ad bilim, yer adları, Kırşehir'deki yer adları, toponomi, name science, place names, place names in Kırşehir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Ad bilim yani onomastik adlar üzerinde tarihsel, kültürel, etnografik, vb. alanlarda çalışmaların yapıldığı alandır. Ad bilim içerisinde üç alana ayrılır. Bunlar yer adları bilimi (toponomi)., coğrafya adları bilimi (hidronom ve oronomi). ve kişi adları bilimi (anthroponomi).'dir. Toponomi ad bilimi içinde yer adlarını inceleyen bilim dalıdır. Toponomi coğrafya, tarih, sosyoloji vb. bilim dallarıyla bağlantılı olup ele alınan bölgenin yaşam tarzı hakkında bilgiler vermektedir. Yer adları ile ilgili ilk çalışmalar Ülkemizde diğer ülkelere göre geç başlamıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan çalışmalar daha çok Anadolu sahasında yaygın olarak gerçekleşse de birçok bölge henüz yer adları alanında çalışılmamıştır. Kırşehir tarihi boyunca birçok medeniyette kent olarak varlığını sürdürmüştür. Hititlerle başlayan tarihi sırasıyla Persler, Yunanlılar, Romalılar ve Bizanslılarla süre gelmiş ve 1071 Malazgirt zaferiyle Karluk, Kıpçak, Kalaç, Ağaç-eri ve Oğuz boylarının Orta Anadolu'yu iskân etmeleriyle birlikte bir Türk yurdu haline gelmiştir. Anadolu'da kurulan Türk devletlerinde önemli bir kent olan Kırşehir günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ili olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu çalışmada Kırşehir'in tarihi boyunca aldığı adlara değinilecek ve Kırşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, Kırşehir İl Özel İdaresinden alınan adlardan yola çıkılarak Kırşehir'deki yer adları (mahalle, cadde, bulvar, merkeze ve ilçere bağlı köy adları). üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Onamatology that is onamastic names is the field where the work is done in historical, cultural, ethnographic. The onamayology is divided into three areas. These are names of places (toponomi)., names of geography (hydronom and oronomy). and names of people (anthroponomy). Toponomi is a scientific discipline that examines place s names. Toponomi is linked with geography, history, sociology and it gives information about the lifestyle of region which is studied. First studies on the toponomy started late in our country compared to other countries. Although the studies that started in the first years of the Republic were common in Anatolia region, many regions have not yet been studied in the field of place names. Throughout its history, Kırşehir has continued its existence as a city in many civilizations. Persia, Greek, Romans and Byzantines continued in the historical order beginning with the Hittites, with their victories in 1071 Malazgirt and became a Turkish homeland with the enforcement of Central Anatolia together with Karluk, Kıpçak, Kalaç, Ağaç-Eri and Oguz boats. Kırşehir which is an important city established in the Turkish states in Anatolia, today continues to exist as a province of the Republic of Turkey. In this study, we will address the names of Kırşehir throughout his history and with the taken names from Kırşehir Municipality Zoning Directorate Gardens Directorate and Kırşehir Provincial Special Provincial Administration departure we will focus on the toponomy in Kırşehir.