Mınsky'nin finansal istikrarsızlık hipotezi kapsamında Türkiye'de 2001 ve 2008 krizleri
The effect of the perceptions intended refugees indestinations on personality, attitudes, satisfaction andbehavioral intention to destinations
  1. Tez No: 565844
  2. Yazar: TUBA FİLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE KÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Minsky, finansal kriz, finansal istikrarsızlık hipotezi, heterodoks, Keynesian, Minsky, financial crisis, financial instability hypothesis, heterodox, Keynesian
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Minsky'nin Finansal İstikrarsızlık Hipotezi, düşük riskin beslediği yüksek borçlanma ve finansal istikrarsızlığın, iktisadi dalgalanmaları yarattığını öne sürmektedir. 2008 Küresel Krizi sonrası, ABD finansal piyasalarındaki yüksek riskle yaratılan yüksek borçluluğa dayalı finansal borçlanmanın ekonomi üzerinde yarattığı kriz etkisini açıklamak için kullanılmış ve popülerliği artmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de yaşanan 2001 krizi ve 2008 krizi Türkiye özelinde Minsky'nin Finansal İstikrarsızlık Hipotezi kapsamında incelenmiştir. İnceleme neticesinde, Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı kriz içsel bir kriz olmakla birlikte; istikrarsız kriz öncesi dönemi ve düşük borçluluk oranları açısından Minsky'nin finansal istikrarsızlık hipotezine uymadığı görülmektedir. Buna karşın, 2008 krizi istikrarlı kriz öncesi dönemi ve nisbeten yüksek borçluluk oranı ile finansal istikrarsızlık hipotezine uyarken; krizin dışsal karakteri hipotezin öngörülerine uygun değildir.
Özet (Çeviri)
Minsky's Financial Instability Hypothesis argues that high indebtness and financial instability which are fostered by low risk. After the 2008 Global Crisis, the hypothesis has been used to explain the impact of the crisis on the U.S. economy, which was caused by the high indebtedness created by the high risk of US financial markets on the economy and its popularity has been increased. In this study, the crisis of 2001 and 2008 were examined in the context of Minsky's Financial Instability Hypothesis in Turkey. The analysis shows that the 2001 economic crisis has internal character as suggested by Minsky but not in line with the Minksy's Financial Instability Hypothesis in terms of unstable pre-crisis period and low indebtedness ratios. On the other hand, the 2008 crisis was consistent with the financial instability hypothesis due to stable pre-crisis period and the relatively high indebtedness; however, the external character of the crisis is not in line with the predictions of the hypothesis.