Örgütsel güvenin kariyer planlamasına etkisi özel hastanelerde bir araştırma
The effect of organizational trust and career planning: A research in private hospitals
  1. Tez No: 565845
  2. Yazar: YASER AL-ATİYAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUBA BEKİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Planlama, Örgütsel Güven, Kariyer, Güven, İnsan Kaynakları, İnsan Kaynakları Yöntemleri, Career Planning, Organizational Trust, Career, Trust, Human Resources, Human Resources Methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Örgütler, bireyler arası ilişkileri ve grup dinamiklerini içeren, bir taraftan da kendine özgü değerler üreten, kişiler ve gruplar arası ilişkilerin yaşandığı sosyal yaşam alanlarıdır. Bu sosyal yaşam alanlarında ortak kurallar, prosedürler ve yetkiler örgütsel yaşama şekil verdiği gibi yazılı olmayan bazı değerler de bunda etkili olabilmektedir. Bu değerlerin en başta geleni örgütsel güven olgusudur. İşletmeler; örgüte güven sağlamış, yüksek performans gösteren ve konusunda uzman çalışanların örgütte daha uzun süre kalmasını, işletmenin daha verimli olmasını ve piyasada rekabet gücünün artmasını isterler. Bu nedenle kişilerin kariyerlerini planlamaları için ortam oluştururlar. Böylece hem kişisel hem de örgütsel amaçlar gerçekleşmiş olur. Bu uygulamalar ile işletme içerisindeki tüm çalışanlar başarılı olabilecek; işletmenin motive olmuş ve nitelikli bir işgücü havuzuna sahip olmasıyla işgücü ihtiyacı kolaylıkla karşılanacak ve kişilerin bireysel amaçlarına ulaşabilmeleri de sağlanmış olacaktır. Örgütsel güven ve kariyer planlaması literatürde etraflıca incelenen konular olmakla birlikte, örgütsel güvenin kariyer planlaması üzerindeki etkisine yönelik detaylı bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, literatürdeki bu boşluğa sağlık sektörü özelinde katkı yapılması amaçlanarak, özel hastanelerde örgütsel güvenin kariyer planlaması üzerine etkisi ve bu iki değişkenin hangi demografik özelliklerden etkilendiği de incelenmiştir. Araştırmada kullanılan ölçekler Aktuna (2007)'nın örgütsel güven ölçeği ve Erdoğan (2009)'ın kariyer planlaması ölçeğidir. Anket uygulaması sonucu toplanan veriler Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) 20.0 aracılığıyla analiz edilmiş ve Bağımsız T-testi ve ONE WAY-ANOVA, Çoklu regresyon analizi, Güvenirlik ve Faktör analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Türkiye'nin Samsun ilinde faaliyet gösteren iki hastanesinde farklı görev ve kademelerde çalışmakta olan 300 kişiye yönelik bir anket çalışması yapılmış ve 192 kişiden geri dönüş alınmıştır. Araştırma bulguları, örgütsel güvenin kariyer planlama üzerinde önemli bir etkisinin olduğunu ortaya koyarak bu alandaki literatürü doğrulayıcı ve destekleyici bir katkı sunmuştur. Ayrıca kavramların demografik özelliklerden ne derecede etkilendiğine bakıldığında, örgütsel güvenin sadece mesleğe göre değişkenlik gösterdiği, kariyer planlamanın ise demografik özelliklerden etkilenmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizations are the social places that involve interpersonal relations and group dynamics, produce unique values, and experience interpersonal and group relations. Common rules, procedures and authorities, as well as some non-written rules, in these social places can be effective in organizational life. The most prominent of these values is the concept of organizational trust. Businesses want to keep the employees who are trustworthy in the organization, who work in high performance and who are experts in their fields, to stay longer in the organization, in order to be more productive and to increase their competitiveness in the market. For this purpose, they build an environment for their workers' carrier planning. By this way, both personal and organizational goals can be reached. With these initiatives, all the employees in the business can be successful. As the enterprise has a motivated and qualified workforce pool, the need for labor will be met easily and people will be able to reach their individual goals. Although organizational trust and career planning are the main topics in the literature, there is no detailed study on the impact of organizational trust on career planning. In this study, the effect of organizational trust on career planning in private sector hospitals, has been examined with the aim to fill this gap in the health sector in the literature, and from which demographic characteristics these two concepts are affected,were examined. The scales used in the research are Aktuna (2007) 's organizational trust scale and Erdoğan (2009)'s career planning scale. The data collected from the survey was analyzed on Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 20.0 and Independent T-test and ONE WAY-ANOVA, Multiple Regression Analysis, Reliability and Factor Analysis was used. In the scope of the research, a survey was conducted for 300 people having different job titles and levels, working in two different hospitals in Samsun province of Turkey. The findings of the research showed that organizational trust has a significant effect on career planning and provided a confirmatory and supportive contribution to the literature in this area. In addition, it is concluded that demographically organizational trust vary only according to occupation, and career planning is not affected by demographic characteristics.