Cibrân Halîl Cibrân'da dil, din ve kadın anlayışı
Cibrân Halîl Cibrân's understanding of language, religion and women
- Tez No: 565846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Arap Edebiyatı, Mehcer Edebiyatı, Cibrân, Dil, Din, Kadın, Modern Arabic Literature, Literature of Mahjar, Cibrân, Language, Religion, Women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada, Mehcer Edebiyatı'nın öncülerinden Cibrân Halîl Cibrân'ın dil, din ve kadın hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Dört ana bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde; kısaca Cibrân'ın doğduğu ve çocukluk yıllarının geçtiği yer olan Lübnan'ın tarihinden söz edilmiştir. Ardından Mehcer Edebiyatı ve göçün sebepleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde; Cibrân'ın hayatı ele alınmış, Arapça ve İngilizce kaleme aldığı eserlerinden kısaca bahsedilmiş, edebi kişiliği konusunda bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; Cibrân'ın dil konusundaki görüşlerine yer verilmiş, üslubunun özelliklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde; Cibrân'ın din anlayışından ve buna etki eden faktörlerden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde ise, Cibrân'ın kadın hakkındaki görüşlerine yer verilerek, bu konunun eserlerindeki etkilerinden söz edilmiştir. Çalışmamızın amacı, Mehcer Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden olan Cibrân Halîl Cibrân'ın en çok eleştirildiği dil, din ve kadın konularını ele alarak, onu daha yakından tanımak ve bu konuyla ilgilenenlere ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
This study features the understanding of language, religion and women of Cibrân Halîl Cibrân, who is a pioneer in Literature of Mahjar. In the introduction part of our study, which consists of the introduction and four main parts; history of Lebanon, which is the place in which Cibrân was born in and spent his childhood years, is briefly mentioned. Then further information is given about Literature of Mahjar and the reasons for migration. In the first part; Cibrân's life is discussed, his works, which are written in Arabic and English, are briefly mentioned and information is given about his literary personality. In the second part; Cibrân's views about language are included, his manner and properties of his manner are mentioned. In the third part; Cibrân's understanding of religion and the factors contributing to it are discussed. Then in the fourth part, Cibrân's views of women are included and the effects of this topic on his work are addressed. The goal of our study is getting to know Cibrân Halîl Cibrân better and enlighten those who are interested in this topic, by discussing his most criticized topics of language, religion and women.