Combining pavement management sections to obtain rehabilitation projects
Üstyapı yönetim sistemi kesimlerinin onarım projesi elde edebilmek amacıyla birleştirilmesi
- Tez No: 56590
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR AKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pavement Management System, rehabilitation project, pavement performance, cost-effectiveness, optimization, integer programming, 0-1 optimization, effectiveness maximization. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz ÜSTYAPI YÖNETİM SİSTEMİ KESİMLERİNİN ONARIM PROJESİ ELDE ETMEK AMACI İLE BİRLEŞTİRİLMESİ AYVALIK, Cemal K. Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özdemir AKYILMAZ Temmuz 1996, 117 Sayfa Uygun tasarım ve doğru yapım tekniklerinin yanısıra tutarlı bir işletim, yol üstyapısının mevcut durumunda bir iyileşme ve üstyapının ekonomik ömrü sonunda kabul edilebilir bir servis seviyesi sağlar. Üstyapı performansından sorumlu birçok kuruluş Üstyapı Yönetim Sistemi üzerine eğilmektedir. Günümüzde özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde çoğu kuruluş gerek kendi geliştirdikleri, gerekse değişken olan, kendi iklim, trafik, arazi, ekipman, kurumsal yapı, bütçe durumlarına göre modifiye ettikleri Üstyapı Yönetim Sistemlerini kullanmaktadırlar. Bu eğilim doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğü de bir Üstyapı Yönetim Sistemi satın almayı arzulamakta ve kendisine önerilen sistemin Türkiye koşullarına uygunluğu üzerinde karara varabilmek amacıyla çalışmalar ve araştırmalar yürütmektedir. Bu çalışma da Üstyapı Yönetim Sisteminin çıktılarının pratikte uygulanabilirliği üzerine eğilerek bu araştırmaların bir parçasını oluşturmaktadır. Çalışma 1993 yılında Pavement Management Systems Limited ve Karayolları Araştırma Dairesi tarafından yapılan pilot çalışma sırasında incelenen bir yola ait analiz kesimlerini, ihale koşullarına uygun uzunlukta onarım projeleri sunmak amacıyla birleştirmeyi hedeflemiştir. Bu projeleri elde edebilmek için Pavement Management Systems Limited tarafından önerilen Tamsayı Programlama modeli modifiye edilerekyapılarak bir optimizasyon prosedürü takip edilmiştir. Beş yıllık bir programlama dönemi için sekiz farklı onarım seçeneği analiz edilmiştir. Optimizasyon gerekli olan performans tahmin modeli AASHTO'86 metodundan alınmıştır. Matematiksel model yol kullanıcısına ait faydalardan ortaya çıkan toplam verimliliği maksimize edecek şekilde tasarlanmıştır. Bir optimizasyon yazılımı olan LINDO ile uygun onarım proje uzunluklarına sahip yeni kesimler elde edilmiştir. Ardışık ÜYS kesimlerinden oluşan bu projelerin, ortak onarım seçenekleri ve yapım zamanlamaları ile en yüksek fayda sağlanmıştır. Sonuç olarak, modifiye modelin çıktıları değerlendirilek, muhtemel onarım projeleri önerilmiştir. Anahtar Kelimeler. Üstyapı Yönetim Sistemi, onarım, performans, maliyet- verimlilik, optimizasyon, model tasarımı, tamsayı programlama, 0-1 optimizasyonu, verimlilik maksimizasyonu vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMBINING PAVEMENT MANAGEMENT SECTIONS TO OBTAIN REHABILITATION PROJECTS AYVALIK, Cemal K. M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Özdemir AKYILMAZ July 1996, 117 Pages Besides adequate design and proper construction techniques, an appropriate management improves existing conditions of pavements and maintains an acceptable serviceability level at the end of the economic life of the pavement. Many agencies that are responsible from pavement performance have focused on the pavement management aspect. Especially in USA most agencies are now implementing Pavement Management Systems that were established either by themselves or built up systems with some modifications according to their varying climate, traffic, terrain, available equipment, organizational structure and budget conditions. Within this aspect, General Directorate of Highways (KGM) wishes to purchase a Pavement Management System (PMS) package and it is carrying out research and studies to make a decision on the proposed systems whether they match the Turkey's conditions. This study is a part of that research focused on the applicability of PMS outputs in practice. It aimed to combine the PMS sections of a road that had been analyzed in the pilot study performed by Pavement Management Systems Limited and Department of Technical Research of General Directorate of Highways in 1993 in order to provide rehabilitation projects having reasonable lengths for a bidding process. An optimization iiiprocedure has been carried out to obtain these projects by modifying the Integer Programming formulation suggested by Pavement Management Systems Limited. Eight different rehabilitation alternatives have been analyzed for a five year programming period. The performance prediction model necessary for the optimization procedure has been obtained from AASHTO'86 method. The mathematical model has been built up to maximize the total cost-effectiveness. By running an optimization software UNDO, the modified model has been solved. These projects composed of several consecutive PMS sections maximize the benefits with a common rehabilitation alternative and construction timing. Finally, the outputs of the modified model has been evaluated and probable rehabilitation projects have been proposed.