Effects of different noise conditions on the cepstrum coefficient of speech
Değişik gürültü ortamlarının konuşmanın kepstrum parametreleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 56591
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kepstrum Katsayıları, Beyaz Gürültü, Araba Gürültüsü, Çizgisel Ağ, Radyal Tabanlı Fonksiyon Ağı iv, Cepstrum Coefficients, White Noise, Car Noise, Linear Network, Radial Basis Function Network m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
öz DE?İŞİK GÜRÜLTÜ ORTAMLARININ KONUŞMANIN KEPSTRUM PARAMETRELERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Sağıroğlu, C. Cömert Yüksek Lisans, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Eylül 1996, 58 sayfa Bu tezin amacı, gürültünün konuşmanın kepstrum katsayıları üzerindeki etkisini araştırmak ve bu etkileri azaltacak bir metod bulmaktır. Bu amaçla, beyaz gürültü ve araba gürültüsü olmak üzere iki çeşit gürültü bulaşmış konuşmalar incelendi. Gürültü bulaşmış konuşmaların kepstrum parametrelerinin bilinen özellikleri doğrulandıktan sonra gürültünün etkilerini azaltacak bir fonksiyon bulmak için çalışmalar yapıldı. Çizgisel ağ, Radyal Tabanlı ağ ve istatistiksel ağ olmak üzere üç tane adaptif olmayan ağ kuruldu ve bunların performansları test edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT NOISE CONDITIONS ON THE CEPSTRUM PARAMETERS OF SPEECH Sağıroğlu, C. Cömert M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler September 1996, 58 pages The aim of this thesis is to investigate the effects of noise on the cepstrum coefficients of speech and to find a method that will reduce these effects. For this purpose speech contaminated with two types of noise; white noise and car noise are analysed. After verifying the well known properties of cepstral vectors of noise corrupted speech, some work are done on finding a mapping function that will reduce the effects of noise. Three nonadaptive networks; linear network, Radial Basis Function network and statistical network, are implemented and their performances are tested.