An Analysis of general hospitals and developments affecting change in design
Genel hastenelerin ve hastane tasarımının değişimini etkileyen gelişmelerin bir analizi
  1. Tez No: 56603
  2. Yazar: ÇETİN TÜKER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHATTİN ÖNÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Genel Hastane, Medikal Teknolojide Gelişmeler, Hastane Tasarımına İnsancıl Yaklaşımlar vı, Design, General Hospitals, Changes in Medical Technology, Humanisation of Hospitals. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZ GENEL HASTANELERİN VE HASTANE TASARIMININ DE?İŞİMİNİ ETKİLEYEN GELİŞMELERİN BİR ANALİZİ Tüker, Çetin Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Selahattin Önür Ocak 1 996, 1 58 sayfa Genel hastaneler karmaşık bir işlevsel örgütlenmeye sahiptirler. Bu karmaşık yapı, zaman içinde, medikal teknolojinin gösterdiği hızlı ve önemli gelişmeler ile daha da artmıştır. Bu tezin amacı, çalışmaya konu olan bu karmaşık yapının daha iyi anlaşılabilmesi ve bu karmaşıklığın insancıl bir çevre yaratma çabası ile bağdaşık kılmanın önem ve olasılıklarını vurgulamaktır. Yirminci yüzyıla odaklanan genel bir tarihsel araştırmadan sonra genel hastane mimarisinin işlevsel örgütlenmesi, teknolojik ve mimari gelişimlerin ışığında ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu çalışmada bir hastane yapısının inşa edilebileceği bir alanın hangi fiziksel, iklimsel ve toplumsal özelliklere sahip olması gerektiği de incelenmiştir. Sonuç olarak hasta, konuk ve diğer kullanıcılar için kaliteli bir tasarımın ölçütleri, net bir planlama, denetim altına alınmış fiziksel değişkenler(sıcaklık, nem, iklimlendirme), hasta ve ziyaretçilerin ilişkilerinde denetim ve iç mekan tasarımının hastanın moral düzeyini desteklemesi olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYSIS OF GENERAL HOSPITALS AND DEVELOPMENTS AFFECTING CHANGE IN DESIGN Tüker, Çetin M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Selahattin Önür January 1 996, 1 58 pages General hospitals have a complex functional organisation. This complexity is further increased by rapid and significant change in medical technology in time. The thesis aims to advance an understanding of this complexity and to emphasise the importance and possibilities of making it compatible with the creation of humane environments for hospitals. A general historical survey of hospitals focusing on 20th century is followed by a detailed functional organisation of general hospitals. Technological and architectural inputs that affect hospital designs are discussed. Locational principles and site factors are also brought into view. As a conclusion, the issues about quality in designing for patient and visitor needs are classified as simple plan organisation, controlled physical conditions (noise, ventilation, heat), controlled interaction of visitors and iiipatients, and friendly design of interiors that support human moral conditions.