An Investigation on biomechanics of wheelchair propulsion
Tekerlekli sandalye tahrik sistemi biyomekaniği üzerine bir inceleme
- Tez No: 56602
 - Danışmanlar: PROF.DR. S. TURGUT TÜMER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Tekerlekli Sandalye Dinamiği, Tekerlekli Sandalye Tahriği, Biyomekamk, Performans Opömizasyonu VI, Wheelchair Dynamics, Wheelchair Propulsion, Biomechanics, Performance Optimization IV
 - Yıl: 1996
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz TEKERLEKLİ SANDALYE TAHRİK SÎSTEMİ BİYOMEKANÎ?Î ÜZERİNE BİR İNCELEME Yılmazel Canan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Turgut Turner Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. E. Bülent Platin Ocak 1996, 80 sayfa Bu çalışmada, tekerlekli sandalye-kullanıcı sisteminin matematiksel modeli çıkarılmış ve ilk itmenin biyomekaniğini incelemek için kullanılmıştır. Sistem dört-uzuv mekanizması olarak modellenmiştir. Sistemin sabit ve değişken parametreleri, kullanıcının kütlesine ve boyuna göre normalize edilmiştir. Tekerlekli sandalye kullanıcısının uyguladığı eklem torklarının sınırlan için bazı örnek değerler CYBEX-350 dinamometresinde yapılan deneylerle belirlenmiş ve bir analitik denklem çıkarılmıştır. İlk itme döngüsü sonunda, maximum hıza minimum zamanda minimum enerji kullanarak ulaşmayı sağlayacak optimal tork stratejilerinin bulunması bir optimizasyon problemi olarak tanımlanmıştır. Sistemin 2k ve son konumlan ve son zaman bilinmeyenler olarak kabul edilmiştir. Faz düzlemi analizi ile, ilk döngü sonunda maximum hıza ulaşacak şekilde, her biri farklı başlangıç konumlan için hesaplanmış optimal hareket yörüngeleri elde edilmiştir. Daha sonra, hız, enerji vezamana bağlı bir fonksiyonu minimize edecek şekilde bir yörünge seçilmiştir. Son olarak normalize edilmiş tekerlekli sandalye parametrelerinin etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE BIOMECHANICS OF WHEELCHAIR PROPULSION YdmazeL Canan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Turgut Turner Co-Supervisor: Prof. Dr. E. Bülent Platin January 1996, 80 pages. In this work, a mathematical model of the wheelchair-user system is developed and used to study the biomechanics of the initial propulsion. The system is modeled as a four-bar linkage. The fixed and variable parameters of the system are stated and the values of fixed parameters are normalized with respect to the mass and height of the user. Some representative values of the joint torque limits applied by the wheelchair user are determined by experiments conducted on a CYBEX-350 dynamometer. An analytical expression is derived for the resistive torque on the system. An optimization problem is defined in view of finding the optimal trajectories to reach the maximum velocity at the end of the first propulsion cycle using minimum time and energy. Initial and final positions of the system and the final time are treated as unknowns. Since the propulsion of the first cycle is studied, the initial velocities of the links are taken as zero. A phase plane analysis yields a family of optimal trajectories for maximum velocity reached at the end of the first cycle, each iiicorresponding to a different initial position. A trajectory is then selected based on an objective function which includes velocity, time and energy. Finally, effects of normalized wheelchair parameters are analyzed.