Determination of the grindability characteristics of cement clinker and trass mixture
Çimento klinkeri ve tras karışımlarının öğütülebilirlik karakterlerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 56605
  2. Yazar: ÇAĞATAY AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HOŞTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: öğütülebilirlik, Çimento Klinkeri ve Trası, Bond Testi, Standart and Hacimsel Hardgrove Testleri, Öğünme Hızı Fonksiyonu, Öğünme Dağılım Fonksiyonu, Enerji Tüketimi vı, Grindability, Cement Clinker and Trass, Bond Test, Standard and Volumetric Hardgrove Tests, Breakage Rate Function, Breakage Distribution Function, Energy Consumption IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz ÇİMENTO KLİNKERİ VE TRAS KARIŞIMLARININ Ö?ÜTÛLEBİLİRLİK KARAKTERLERİNİN BELİRLENMESİ Çağatay, Avşar Yüksek lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Çetin Hoşten Eylül 1996, 126 sayfa Dünyada son zamanlarda katkı malzemeleri ile karıştırılarak hazırlanan çimento üretiminin yaygınlaştığı gözlenmektedir. Bu çimentolar genellikle beraber öğütülerek üretildikleri için çimentonun kalitesi doğrudan bileşenlerin öğütme sırasındaki davranışlarından etkilenir. Bu yüzden, bu çalışmada klinker ve tras içeren çimentonun öğütülebilirlik karakterleri detaylı olarak incelenmiştir. Çimentoyu oluşturan malzemelerin öğütülebilirlikleri -ayrı ve beraber öğütüldüklerinde- Bond metodu kullanılarak saptanmıştır. Buna ek olarak, Bond metodunun uzun ve zahmetli bir laboratuar prosedürüne sahip olmasından dolayı daha kolay uygulanabilir bir öğütülebilirlik metodu geliştirmek için standart ve hacimsel Hardgrove metodlan kullanılmıştır. Ayrıca, Bond değirmeninin içerisinde gerçekleşen öğütme mekanizmalarını ve etkileşimleri anlamak için çimentoyu oluşturan malzemelerin öğünme parametreleri (öğünme hızı ve öğünme dağılım fonksiyonları) öğütme zamanı gözönüne alınarak belirlenmiştir. Ek olarak, çimentoyu oluşturan malzemelerin beraber öğütülürken ayrı ayrı tükettikleri enerjiler Charles'ın enerji- boyut indirgeme bağıntısı modifiye edilerek saptanmıştır.Deneyler sonucunda, Bond metodu karışımlar için kullanıldığında standart ve hacimsel Hardgrove metodlanna göre daha hassas sonuçlar vermiştir. Hacimsel Hardgrove sonuçlan Bond sonuçlarına standart Hardgrove' dan daha yakın bulunduğu için hacimsel Hardgrove metodu hızlı procedür olarak kabul edilmiştir. Öğünme hızı fonksiyonu zamana göre ve öğünme dağılım fonksiyonu da değirmen içerisindeki malzemelere göre bağımsız olarak bulunmuştur. Öğünme parametrelerinin bulunan bu özellikleri, öğütme işleminin simulasyon hesaplarını kolaylaştırmaktadır. Klinker ve trasm öğünme parametrelerini ayrı ayrı ve beraber öğütme işlemleri için belirleyerek, karışım ve bileşenlerin Bond iş indekslerini tahmin etmek mümkün olmaktadır. Ayrıca, karışım içerisindeki bileşenlerin enerji tüketiminin saptanması öğütme işleminin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE GRINDABILITY CHARACTERISTICS OF CEMENT CLINKER AND TRASS MIXTURE Çağatay, Avşar M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor : Prof. Dr. Çetin Hoşten September 1996, 126 pages In recent times, the production of cements with interground additives has spread throughout the world. As these cements are generally produced by intergrinding, their quality is mostly effected by the behavior of individual components during grinding. Therefore, the grindability characteristics of composite cement containing clinker and trass were investigated profoundly in this study. Grindability of cement raw materials when ground separately and as a component of a binary mixture was determined by using Bond grindability method. Moreover, the standard and volumetric Hardgrove grindability methods were used to develop easily applicable alternative for the Bond method due to its arduous and tedious laboratory procedure. Also, in order to understand grinding mechanisms and interactions taking place in the Bond mill, the breakage parameters -breakage rate and breakage distribution functions- of the cement raw materials were determined by taking grinding time into consideration. In addition, the Charles energy-size reduction relationship was modified to determine the energy consumption of the cement raw materials when they are ground as a component of a binary mixture. mAs a result of the experiments, Bond test gave more consistent results than those of standard and volumetric Hardgrove tests when they are applied to the mixtures of the cement raw materials. Volumetric Hardgrove test was accepted as a rapid procedure to determine the grindabilities of the materials, as its results were closer to the Bond tests' results when compared to the standard Hardgrove tests. The breakage rate functions were found time-independent for clinker and trass in the Bond mill. Whereas, the breakage distribution functions were found environment- independent. These findings may simplify the computation of the simulation of the grinding process. With the determination of the breakage parameters of clinker and trass individually and as a component of a binary mixture, it is possible to predict the Bond Work Index of each cement raw material and their blends. Determination of energy consumption of each component when they are ground as a component of a binary mixture may help optimization of the grinding process.