Molecular dynamics computer simulation f copper clusters: structural stability, energetics and melting
Bakır 'Cluster' larının moleküller-dinamik bilgisayar simülasyonu: Kararlı yapıları, enerjileri ve erimesi
  1. Tez No: 56606
  2. Yazar: CEM ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ERKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cluster”, Moleküler-Dinamik Simülâsyonu, Verlet Yön temi, Ampirik Çok-Cisim Potensiyel Enerji Fonksiyonu, Maxwell Hız Dağılımı. iv, Cluster, Moleculer-Dynamics Simulation, Verlet Algorithm, Em prical Many-Body Potential Energy Function, Maxwell "velocity Distribu tion. III
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZ BAKIR“CLUSTER”LARIN3N MOLEKÜLER-DİNAMİK BİLGİSAYAR SİMÜLÂSYONU: KARARLI YAPILARI, ENERJİLERİ VE ERİMESİ Özdoğan, Cem Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Şakir Erkoç Ağustos 1996, 115 sayfa. Moleküler-Dinamik bilgisayar simülâsyonu metodu ile baların“ cluster ”- larının özellikleri incelendi. Simülâsyonda Erkoç tarafından teklif edilen ikili atomik etkileşmelerden oluşan ampirik bir potansiyel enerji fonksiyonu kullanıldı. Cun (n = 13 - 135) küresel kabuk şeklinde yapılmış“ cluster ”lann yapıları ve enerjileri T = 1 K ve T = 300 K sıcaklıklarında incelendi.“Cluster”lann büyüklüklerinin artmasıyla ortalama atom başına düşen etkileşme enerjisinin asimtotik olarak düştüğü görülmüştür, n = 13 ve n = 55“ cluster ”larının erimesi incelendi.“Cluster”büyüklüğünün artmasıyla erime sıcaklığının düştüğü ve çok kabuklu yapılarda erimenin en dıştaki kabuktan başladığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlar mevcut literatür değerleri ile uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MOLECULAR-DYNAMICS COMPUTER SIMULATION OF COPPER CLUSTERS: STRUCTURAL STABILITY, ENERGETICS, AND MELTING Özdoğan, Cem M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Şakir Erkoç August 1996, 115 pages. We have investigated cluster properties of copper using the Molecular- Dynamics technique. In the simulation an emprical potential energy function (PEF) proposed by Erkoç has been used, which contains two-body atomic interactions. The structural stability and energetics of Cu" (n = 13 - 135) shell like structured clusters have been investigated at temperatures T = 1 K and T = 300 K. It has been found that the average interaction energy per atom in the cluster decreases and reaches an asymptotic value as cluster size increases. The melting behaviour of clusters n = 13 and n = 55 have been investigated. It has been found that the melting temperature decreases as cluster size increases, and for clusters with multishell structures melt ing starts from the outermost shell. The present results are qualitatively in agreement with available literature values.