Polymerization of styrene oxide by using nickel ethyl xanthate as an initiate
  1. Tez No: 56608
  2. Yazar: NESRİN KAYATÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET M. ÖNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerleşme, Stiren oksit polimeri, Nikel etil ksantat, Katyonik mekanizma, Koordinasyon katyonik mekanizma. vı, Polymerization, Poly ( styrene oxide), Nickel ethyl xanthate Cationic mechanism, Co-ordinate cationic mechanism. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz STİREN OKSÎTİN 'İN NİKEL ETİL KSANTAT BAŞLATICISI KULLANILARAK POLİMERLEŞTİRİLMESİ Kayatürk, Nesrin Doktora, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet M. Önal Aralık 1996, 125 sayfa Stiren oksit nikel etil ksantat ile hava, azot ve vakum ortamında polimerleştirildi. Stiren oksif in polimerleşme yüzdesi reaksiyon zamanın artmasıyla arttı. Elde edilen polimer diklorometan ve benzen içinde çözündü fakat metanol, aseton ve hekzan içinde çözünmedi. Stiren oksit polimer örnekleri; F1TR, NMR, X-ışmlan, DSC, TGA, kütle spektrometrisi ile çıkan gaz analizi ve elementel analiz yöntemleri ile incelendi. Polimer örneklerinin FTIR spektrumlannda görülen eter bant oluşması, stiren oksitin nikel etil ksantat ile epoksi halkasının açılarak polimerleştiğini ispatlamaktadır.DSC ve X-isinlan analizi, azot ve açık havada elde edilen stiren oksit polimer örneklerinin erime noktalan 146 °C - 256 °C aralığında ve kısmen kristal yapıda olduğunu göstermiştir. 1 'X - Stiren oksit polimer örneklerinin taktisitesi C NMR kullanılarak incelendi. Hava ve azot varlığında elde edilen polimer örnekleri düzensiz baş-baş ve düzenli baş-kuyruk ardışıklığına sahiptir. Fakat, vakum altında elde edilen polimer esas olarak düzenli baş-kuyruk ardışıklığına sahiptir. Stiren oksitin nikel etil ksantat ile katyonik veya / ve koordinasyon katyonik mekanizmayla düşük molekül ağırlıkla stiren oksit polimeri vererek polimerleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLYMERIZATION OF STYRENE OXIDE BY USING NICKEL ETHYL XANTHATE AS AN INITIATOR Kayatürk, Nesrin Ph.D., Department of Science Education Supervisor : Prof. Dr. Ahmet M. önal December 1996, 125 pages Styrene oxide was polymerized with Nickel ethyl xanthate under air, nitrogen and vacuum conditions. Percent yield of poly(styrene oxide) increased with increasing reaction time. Obtained polymer was soluble in dichloromethane, benzene but insoluble in methanol, acetone and hexane.. Poly (styrene oxide) samples were investigated with FTIR, NMR, X-ray, DSC, TGA, evolved gas analysis with mass spectroscopy and elemental analysis. Formation of ether band in the FTIR spectra of the polymer samples confirmed that styrene oxide polymerized with nickel ethyl xanthate by opening of the epoxide ring. mX-ray analyses were showed that poly (styrene oxide) samples obtained under nitrogen and air atmosphere were partially crystalline and melting points obtained from DSC ranging from 146 °C to 256 °C. Tacticity of poly (styrene oxide) samples were studied with C NMR. Polymer samples obtained in the presence of air and nitrogen have irregular head to head and regular head to tail sequences but polymer obtained at vacuum condition has mainly regular head to tail sequence. It was shown that the polymerization of styrene oxide with Nickel ethyl xanthate proceed in cationic or / and co-ordinate cationic mechanism which gives low molecular weight poly(sryrene oxide).