A thyristorized induction motor softstarter: Analysis and performance optimization by a hybrid model
- Tez No: 56613
- Danışmanlar: PROF.DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak- Yolvericisi, Hibrid Model, Optimum Ateşleme Stratejisi iv, Softstarter, Hybrid Model, Induction Motor, Optimum Firing Strategy. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
öz TRİSTÖRLÜ BİR ENDÜKSİYON MOTOR YUMUŞAK YOL VERİCİSİ: HİBRİD MODEL İLE ANALİZ VE PERFORMANS OPTİMİZASYONU Barlak, Cüneyt Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muammer Ermiş Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Işık Çadırcı Eylül 1996, 168 sayfa Bu tezde tristörlü voltaj kontrollü bir sincap-kafesli endüksiyon motor yumuşak yol vericisinin kalkış performansı incelenmiş ve optimize edilmiştir. Yumuşak yol vericisinin geçici durum analizi, makinanın bağlantısız, iki-faz ve üç-faz çalışma modlannı dikkate alan bir hibrid endüksiyon makina modeli kullanılarak yapılmıştır. Hem şebeke voltaj ındaki dalgalanmalara neden olan yüksek akımları önlemek için kalkış akımını istenilen seviyede sınırlandırmak ve hem de motor şaftında mekaniksel gerilmeye yol açan kalkış tork darbelerini minimuma indirmek için yeni bir kontrol stratejisi önerilmiştir. Farklı kontrol stratejilerini karşılaştıran bilgisayar simülasyon sonuçlan da ayrıca verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A THYRISTORIZED INDUCTION MOTOR SOFTSTARTER: ANALYSIS AND PERFORMANCE OPTIMIZATION BY A HYBRID MODEL Barlak, Cüneyt M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muammer Ermiş Co-Supervisor: Dr. Işık Çadırcı September 1996, 168 pages In this thesis, starting performance of a thyristorized voltage controlled, squirrel-cage induction motor softstarter has been investigated and optimized. Transient performance analysis of the softstarter has been made by using a hybrid induction machine model which takes into account of disconnected, two-phase and three-phase operational modes of the machine. A new control strategy has been proposed both to limit the starting current at a desirable level to avoid high current peaks causing fluctuations in the supply voltage and to minimize the starting torque pulsations causing mechanical stress on the motor shaft. Computer simulation results which compare different softstarter control strategies are also given.