Okul psikolojik danışmanlarının çocuk istismarı vakalarındaki deneyimleri üzerine nitel bir çalışma
Experiences of school psychological counselors in child abuse cases: A qualitative study
  1. Tez No: 566145
  2. Yazar: TUBA HATİCE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk istismarı, duygusal istismar, fiziksel istismar, cinsel istismar, okul psikolojik danışmanı, PDR servisi, Child abuse, emotional abuse, physical abuse, sexual abuse, school counselor, school counseling service
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma okul psikolojik danışmanlarının çocuk istismarı vakalarındaki deneyimlerinin incelendiği nitel bir araştırmadır. Araştırmaya Adana'da görev yapan 17 okul psikolojik danışmanı (13 kadın, 4 erkek) katılmıştır. Araştırmada, veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan“yarı yapılandırılmış görüşme formu ve katılımcıların demografik bilgilerini elde etmek için ”kişisel bilgi formu" kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler nitel veri analizi yöntemlerinden içerik analizi yoluyla analiz edilmiş ve bulgular temalar halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda okul psikolojik danışmanlarının çocuk istismarı vakalarındaki deneyimlerine ilişkin bulgular dokuz tema altında toplanmıştır. Bu temalar şu şekildedir; (1) çocuk istismarı olgusuna ilişkin algılar, (2) okul PDR servislerinde karşılaşılan istismar türleri, (3) okul PDR servislerinde istismarı önleme, tespit ve müdahale aşamalarında yapılan çalışmalar, (4) istismar vakalarına müdahale aşamasında yaşanan güçlükler, (5) istismar vakalarında işbirliği yapılan kurum ve kuruluşlar, (6) karşılaşılan istismar vakalarında zorlanılan durumlar, (7) istismar vakaları ile çalışmada yeterlilik algıları ve yeterliliği artırma konusunda öneriler, (8) çocuk istismarı ile ilgili mevcut yasaların yeterliliği ve yapılacak yeni yasal düzenlemeler, (9) çocuk istismarını önlemeye yönelik öneriler.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative research examining the experiences of school counselors in cases of child abuse. seventeen school psychological counselors (13 females, 4 males) participated in the study. In the research, in order to collect the data 'semi-structured interview form' prepared by the researcher and 'personal information form' to collect demographic information of participants were used. The data obtained was analyzed via content analysis one of qualitative data analysis methods and the themes were presented. The findings about the experiences of school counselors in child abuse cases were gathered under nine themes. These themes are as follows; (1) perceptions of child abuse, (2) types of abuse encountered in school counseling services, (3) studies in the prevention, detection and response stages of abuse in school counseling services, (4) difficulties experienced in the response to abuse cases, (5) institutions and organizations cooperating in cases of abuse, (6) situations in cases of abuse, (7) perceptions of competence in working with cases of abuse and recommendations on improving competence, (8) the adequacy of existing laws on child abuse and new legal arrangements to be made, (9) recommendations for preventing child abuse.