Collaboratıve writing in high school EFL classes
Liselerin yabancı dil sınıflarında işbirlikçi yazma
- Tez No: 566146
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: işbirlikçi yazma, bireysel yazma, işbirliktelik, yabancı dilde yazma, kompozisyon / paragraf yazımı, collaborative writing, individual writing, colloboration, writing in EFL, essay/paragraph writing
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında temel dil becerileriyle ilgili kazanımlar yer almasına rağmen çoğunlukla bunlar göz ardı edilmekte, özellikle yazma becerileri önemsenmemektedir. İngilizce derslerinin gereklerinden olan yazma etkinliklerinde öğrenciler zorlanmakta, öğretmenler de bu beceriyi kazandırma konusunda isteksiz davranmaktadır. İşbirlikçi çalışmalarda, öğrenciler dilsel ve bilişsel seviyelerini var olan seviyeden daha ileriye götürürler. Bu çalışmada işbirlikçi yazma yöntemi Vygotsky'nin sosyo-kültürel yapılandırmacı kuramına dayandırılarak öğrencilerin birbirlerine öğrenme desteği sağlaması ile yazma becerilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Bu çalışma öncelikle, Hatay, Türkiye'de bir devlet lisesinin yabancı dil bölümünde okuyan öğrencilerin yabancı dilde yazma becerilerini İşbirlikçi yazma yöntemiyle geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bireysel yazılan çalışmalarla işbirlikçi yöntemle yazılan çalışmalar arasında nitelik ve nicelik farkının olup olmadığını tespit etmeyi de hedeflemektedir. Bu çerçevede Hatay ili Reyhanlı ilçesindeki bir Anadolu Lisesi 12.sınıf Yabancı Dil Bölümü öğrencileriyle çalışma yapılmıştır. Çalışma sürecinde önce yazma eğitimi verilmiş olup daha sonra da yazma etkinlik uygulamaları yapılmıştır. İlçede sadece iki okulda Yabancı Dil Bölümü bulunması nedeniyle öğrenci seçiminde Amaçlı Örneklem Yöntemi kullanılmıştır. Kontrol Grubu ve Deney Grubu olmak üzere iki grup oluşturulmuş ve her iki grupla ilk dönem 8 hafta, ikinci dönem 8 hafta ve her haftada 2 saat olmak üzere aynı çalışmalar yapılmıştır. Bu uygulamaları Kontrol grubu bireysel yaparken, deney grubu ise işbirlikçi yöntem doğrultusunda 3'er kişilik gruplar halinde yapmıştır. Etkinlikler Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı çerçevesinde yapılmıştır. Yazıların analizi, ESL Kompozisyon Profilinden ödünç alınan dört noktalı bir skala olan değerlendirme ölçeği ile yapıldı (Jacobs ve ark. 1981). Çalışma sonuçları, deney grubunun içerik, düzen, kelime bilgisi/dil kullanımı ve dil bilgisi yönünden kontrol grubundan daha başarılı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Even though the curriculum of the Ministry of National Education includes learning outcomes related to basic language skills, these are often overlooked, especially writing skills are ignored. Students have difficulty in writing activities, which are the requirements of English classes, and teachers are reluctant to teach this skill. In collaborative studies, students may carry onward their linguistic and cognitive levels further than the existing level. In this study, based on Vygotsky's socio-cultural constructivist theory, it is aimed to develop students' writing skills by providing learning support to each other. This study primarily takes aim at developinging L2 writing skill of the students studying at foreign language department of a state high school in Hatay, Turkey through collaborative writing. It also targets to find out whether there is quality and quantity difference between the individual writings and collaborative writings of the students in their essays. Within this context, the study was carried out with 12th grade Foreign Language Department students in Anatolian High School in Hatay. During the study process, writing training was given first and then writing activity applications were performed. Since only two schools in the district have a Foreign Language Department, Purposive Sampling Method was used in student selection. The participants were divided into two main groups, the control group and the experimental group. Both groups worked on the same tasks during the study. Writing skills were covered in the first semester courses and practice was done in the second semester. Each period took 8 weeks with 2 lesson hours in each week. The control group performed these practices individually, while the experimental group performed in accordance with the collaborative method, in 4 groups of 3 students. The analyses of writings were carried out in line with an evaluation rubric that is a four-point scale and borrowed from ESL Composition Profile (Jacobs, et al., 1981). The results of analysis showed that students who wrote collaboratively scored higher marks in terms of content, organization, vocabulary/languge use, and grammar usage than the control group did.