Bazı ticari at kuyruğu örneklerinin avrupa farmakopesine uygunluğunun araştırılması
Some commercial shoulder samples compliance with european pharmacope investigation
- Tez No: 566175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ENGİN CELEP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Equisetaceae, Atkuyruğu, Avrupa Farmakopesi, İTK, Equisetum sp, Equisetaceae, Horse tail, European Pharmacopeia, TLC, Equisetum sp
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fitoterapi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Equisetum türleri (Equisetaceae) insanlık tarihi boyunca geleneksel tıp alanında çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Piyasada atkuyruğu ve kırk kilit otu adı altında ürünler satılmaktadır. Bu çalışma, aktar ve baharatçılarda 'atkuyruğu' adı altında satılan, altı adet örneğin Avrupa Farmakopesi 7.0 esas alınarak incelenmesini içerir. Her bir materyal üzerinde makroskobik, mikroskobik incelemeler, yabancı madde tayini, kurutmada kayıp, toplam kül tayini, teşhis ve tayin deneyleri ayrıca ince tabaka kromotografi analizleri yapılmıştır. Her deney sonucunda atkuyruğu materyallerinden elde edilen bulguların Avrupa Farmakopesi 7.0'da yer alan 'Atkuyruğu (Equiseti herba)' monografındaki kriterlere uygunluğu hiperozit, rutin ve kafeik asit numunesiyle karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Yapılan bu testler sonucunda incelenen altı materyalden hiçbirinin farmakopeye uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu çalışma bitkisel ürünlerin tedarik merkezi olarak bilinen baharatçıların güvenilirliğinin sorgulanması ve satılan ürünlerin denetlenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Equisetum species (Equisetaceae) have been utilized in the treatment of various diseases in the traditional medicine throughout the human history. Products are sold under the name of horse tail on the market. This study includes the investigation of 6 different horse tail samples sold under the name of 'Horse tail' according to the criteria defined in European Pharmacopoeia 7.0. Microscopic and macroscopic examinations, foreign matter determination, loss on drying testing, total ash determination, identification reactions as well as thin layer chromatography analysis have been performed. Experiments were conducted on each horse tail sample. The results of each experiment were evaluated by comparing the results obtained from the horse tail materials with European Pharmacopoeia 7.0 criteria. The presence of certain phenolic compounds naturally occurring in Equisetum species was tested in our samples. The results indicated that none of these six materials examined were found to be suitable for pharmacopeia. This study reveals the question to the reliability of spicesellers, herbalists which are regarded as the supply center for herbal products and the necessity of supervising the products sold.