1261/1845 Tarihli Temettu'ât Defterlerine göre Kütahya Livası Dağardı Kazasının Döğrek, Balı, Karaşehir, Aydınlar Ve Çıvgalar, köylerinin sosyal Ve iktisadi yapısı
1261/1845 Sacıal And Fınancıal Structure Cıty Of Kutahya, Vıllage Of Dağardı Town Döğrek, Balı, Karaşehir, Aydınlar, And Çıvgalar accordıng To 'Temettu'ât
  1. Tez No: 340039
  2. Yazar: YILDIZ PEKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, tarih, kazanç, tarımsal, ticari, Tax, history, incame, agricultural, commercial
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Osmanlı Devletinde Tanzimat'ın ilanıyla birlikte vergi sisteminde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bazı vergiler kaldırılarak herkesin ödeme gücüne göre temettü vergisi konulmuştur. Kaydedildiği defterlere de Temettu'ât Defterleri denilmiştir. Bu defterler günümüzde Başbakanlık Osmanlı Arşivinde bulunmaktadır. Temmettu'ât Defterleri vergiye tabi olarak, hayvan, kira gelirleri ile meslek ve sanat gelirlerinin kaydedilmesiyle oluşmuştur. Temettu'ât Defterlerinde dönemin nüfusunu, bölgenin ticari durumunu, iktisadi yapısını, arazisini ve zirâi üretimini, hayvan dağılımını ailelerin gelir ve refah seviyesi ile sanat ve üretimi gibi pek çok konuda bilgi bulmak mümkündür. Yüksek lisans tez çalışması olarak bu defterlerden, Kütahya Sancağına tabi Dağardı Kazasına tabi aşağıdaki köylerin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. ML.VRD.TMT.07642 Aydınlar Köyü ML.VRD.TMT 07647 Balı Köyü ML.VRD.TMT 07643 Çıvgalar Köyü ML.VRD.TMT 07639 Döğrek Köyü ML.VRD.TMT 07644 Karaşehir Köyü
Özet (Çeviri)
With the declaration of the Reorganization in the Ottomon Empire, some importantchanges were made in intax system. By removing some taxes, they brought the“divided”tax according to the solvency of the people. The book in which these taxes were recorded were called“The Income tax books”. Today, these books take place in the Prime Ministry Ottomon Archives. The Income Tax Books were forwed by recording taxable lands, animals, rent incomes and craft revenues. It is possible to find mony informations inthe Income tax boks about the population of the period, economic and commercial condittons of the region, structure of the kand, agricultural production, the distribution of the animals, wealth of the families and production. As a master thesis, the transpertion and the evoluotion of the following villages take place in the Dağardı town Kütahya Province are made. ML.VRD. 07642 Villiage of Aydınlar ML.VRD. 07647 Villiage of Balı ML.VRD. 07643 Villiage of Çıvgalar ML.VRD. 07639 Villiage of Döğrek ML.VRD. 07644 Villiage of Karaşehir