9 yaş kız ve erkek ilkokul öğrencilerinde antropometrik ve motorik özelliklerinin belirlenmesi
The determination of anthropometric and motorical properties of 9 years old male and female students of primary school
- Tez No: 566196
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET PENSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, Fiziksel Uygunluk, Temel Motorik Özellikler, Anthropometry, Physical Fitness, Basic Motor Properties
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışmada, spor yapmayan 9 yaşındaki kız ve erkek çocukların temel motorik özelliklerinin kendi aralarında ve cinsiyete göre belirlenip incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya Konya'nın Karatay ilçesinde eğitim gören ilköğretim 3. sınıf öğrencisi 9 yaş 103 erkek 121 kız öğrenci katılmıştır. Çocuklar 15 dk. ısınma egzersizlerinden sonra sırasıyla boy ölçümü, vücut ağırlığı ölçümü, esneklik, oturma yüksekliği, kulaç uzunluğu, dikey sıçrama, sağ-sol kavrama kuvveti, geriye sağlık topu fırlatma, çeviklik testi ve 20m. sürat testi ölçümleri yapılmıştır. Verilerin normallik testleri, Kolmogorov-Smirnov testi ile kontrol edilmiş ve Skewness ve Kurtosis değerleri ile saptanmıştır. Verilerin tanımlayıcı istatistikleri en alt değer, en üst değer, ortalama ve standart sapma ile belirlenmiştir. Değişkenler arasında ilişkiyi test etmek için, Pearson Momentler Korelasyon analizi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Erkek ve kız çocuklarda cinsiyetler bazında, bağımsız değişkenler arasındaki ilişki t testi ile belirlenmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Çalışmaya katılan çocukların motorik özellik farklılıklarını cinsiyete göre karşılaştırdığımızda, erkeklerde el kavrama kuvveti sol (2,610), dikey sıçrama (2,413) ve çeviklikte (-4,055) erkekler lehine anlamlı farklılıklar belirlenirken, sadece esneklik (-3,469) ölçüm sonucunda kızların lehine anlamlı farklılığın olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında oturma yüksekliği (1,817), kulaç uzunluğu (1,764), el kavrama kuvveti (sağ) (0,219), sağlık topu atma (1,195) ve sürat koşusu (-1,780) parametrelerinde anlamlı farklılıkların olmadığı belirlenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, spor yapmayan 9 yaş grubu ilköğretim kız ve erkek çocukların benzer fiziksel özelliklere sahip olmalarına karşın motorik özelliklerle ilgili fiziksel uygunluk test sonuçlarında erkek çocukların daha iyi sonuçlar gösterdiği tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışma ile çocukların fiziksel uygunluklarının ölçülüp incelenmesine bilimsel bir yaklaşımda bulunulmuştur. Çocukların fiziksel kapasitelerinin araştırılması, anne babalara, beden eğitimi öğretmenlerine ve akademisyenlere bilgi vermek açısından da önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışma aynı zamanda çocukların kendi kapasiteleri hakkında bilgi edinebilme ve fiziksel egzersizlere karşı motivasyonlarını artırmalarına da yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine and examine the basic motoric characteristics of 9-year-old boys and girls who are not doing sports among themselves and by gender. 103 male and 121 female students, 9 years old, who were in the 3rd grade of primary school in Konya Karatay participated in the study. The height, weight, flexibility, sitting height, stroke length, vertical jump, right-left paw force, backward ball, agility and 20m. speed measurements of the participant children were performed in order. The Kolmogorov-Simirnov (Skewness and Kurtosis) test was used to determine whether the variables exhibited normal distribution and descriptive statistics were tabulated. Pearson Moments Correlation analysis was used to determine the relationship between variables and Independent-Samples T test was used to determine the differences between the genders, the significance level was taken as 0.05. When we compare the motoric parameters of the children participating in the study according to gender, significant differences were determined in favor of males hand grip strength in left (2,610), vertical jump (2,413) and agility (-4,055) On the other side it was determined that there was a significant difference only in flexibility (-3469) measurement results in favor of females. Besides, there were no significant differences between sitting height (1,817), stroke length (1,764), right hand grip strength (0,219), health ball throw (1,195) and sprint (-1,780) parameters. As a result of the study, it was determined that 9 year old boys and girls who don't do sports have similar physical characteristics, but the results of physical fitness test results related to motoric characteristics generally show better results for boys. With this study, a scientific approach has been made to measure and examine the physical fitness of children. Investigating the physical capacities of children is also important in providing information to parents, physical education teachers and academicians. This study will also help children to learn about their capacities and increase their motivation towards physical exercises.