İlkokul öğrencilerinde motor beceri, fiziksel uygunluk ve sosyal beceri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Bursa ili örneği)
Investigation of the relationship between motor skills, physical fitness and social skills in primary school students (Bursa province sample)
  1. Tez No: 972726
  2. Yazar: SEVİM ZAİMOĞLU CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, Sosyal beceri, İlkokul öğrencileri, Physical fitness, Social skill, Primary school students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; 'İlkokul öğrencilerinde (9-10 yaş) Fiziksel Uygunluk ve Sosyal Beceri arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma, Bursa İli Osmangazi Merkez ilçede bulunan Cavit Çağlar İlkokulu 4. Sınıf öğrencilerinden oluşan katılımcılar ile gerçekleştirilmiştir. Fiziksel uygunluk ve Sosyal beceri derecelendirme ölçekleri 52 kız 55 erkek toplam 107 katılımcıdan oluşan gruba uygulanmıştır. Katılımcıların antropometrik ölçümleri için; boy ve ağırlık ölçüleri alınarak BKİ (Beden Kütle İndeksi) hesaplanmıştır. Fiziksel uygunluk ölçümleri için Eurofit Test Bataryası içerisinde yer alan; 20 metre sürat koşusu, 10x5 mekik koşusu, otur-eriş (esneklik) testi, disklere dokunma testi, mekik (gövde kaldırma) testi, durarak uzun atlama, flamingo denge testi, pençe kuvveti testi ve bara asılma testi ve dikey sıçrama testleri yapılmıştır. Sosyal beceri derecelendirme sistemi anne-baba formu katılımcıların velilerine google formlar ile düzenlenerek gönderilmiş alınan cevaplar Microsoft excel ile tablolaştırılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin çözümlenmesi sürecinde SPSS-24.0 istatistik paket program kullanılmıştır. Sonuç olarak; bu alanda daha önce yapılan çalışmalarda elde edilen bulgular neticesinde ilkokul öğrencilerinin fiziksel uygunlukları ve sosyal becerileri arasında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği Anne – Baba formuna göre, katılımcılardan erkek öğrencilerin ve kız öğrencilerin tutum ortalamaları, anne veya baba olma durumlarına göre ve bunun yanında ebeveynlerin eğitim durumlarına göre istatistiksel olarak ortalamalar arasında anlamlı bir fark oluşmamıştır. Fiziksel uygunluk becerileri arasında yer alan sadece, Bedensel Kitle İndeksine dair ortalamalarında istatistiki açıdan kız ve erkek öğrencilerin ortalamalarında anlamlı bir fark oluşmuştur. Fakat katılımcıların anne veya baba olma ve anne babaların eğitim durumlarına dair toplam ortalamalarında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between physical fitness and social skills in primary school students aged 9–10 years. The study was conducted with 4th-grade students from Cavit Çağlar Primary School in the Osmangazi Central District of Bursa Province. Physical fitness and social skills rating scales were applied to a group of 107 participants, comprising 52 girls and 55 boys. For anthropometric measurements, the participants' height and weight were recorded, and their Body Mass Index (BMI) was calculated. Physical fitness assessments included the 20-meter sprint, 10x5 shuttle run, sit-and-reach (flexibility) test, discus touch test, trunk lift (shuttle) test, standing long jump, flamingo balance test, grip strength test, hanging test, and vertical jump tests, all of which were part of the Eurofit Test Battery. The social skills rating system's parent form was distributed via Google Forms to the participants' parents, and the responses were tabulated using Microsoft Excel. The data collected were analyzed using the SPSS 24.0 statistical software package. The results of the Social Skills Assessment Scale (Mother-Father Form) revealed no statistically significant differences in attitude averages between male and female students based on the parents' role as mothers or fathers, or their educational status. However, a statistically significant difference was observed between male and female students in terms of BMI, a component of physical fitness. No significant differences were found in the total averages based on the educational status of the participants' parents.