Residual variable method and its application to wave propagation in elastic media
- Tez No: 56626
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AKKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastik ortam, küresel boşluk, silindirik boşluk, bağlanmış ince kabuk, rijit cisim bereketi, basınç ve kayma dalgalan, Artık Değişken Yöntemi. vı, Elastic medium, spherical cavity, cylindrical cavity, bonded thin shell, rigid body motion, dilatational and tranverse waves, Residual Variable Method. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma, ani olarak radyal gerilmeye, eksenel simetrik kayma gerilmesine veya burulma gerilmesine maruz kalan ve küresel veya silindirik boşluğu içeren sonsuz, izotrop, elastik ortamın geçici tepkisinin çözümü için yeni bir yöntem sun maktadır. Çalışmanın içerdiği diğer durum ise boşluk çeperinin ince esnek bir kabukla kaplanması durumudur. Çalışmada ikinci derece elastik dalga denklemlerinin yeniden düzenlenmiş biçimi olan birinci derece elastik dalga denklemlerine dayanan Artık Değişken Yöntem (ADY) kullanılmıştır. Bu artık dalga denklemleri ortamda yayılan dalganın niteliğini belirler. Üretilen dalgalar, gerilme ve yerdeğiştirme tepkileri için eksiksiz, kapalı çözümler küresel problem için türetilmiştir. Bu çözümlerden ortamdaki her hangi bir noktada herhangi bir zamanda tepki elde edilebilir. Silindirik problem için boşluktaki tepkiye çözüm veren iki türevsel-konvolusyon denklem türetilir. Aynı zamanda ortamın iç noktalarında çözüm elde etmek için sayısal yöntem de kullanılır.Fourier dönüşümü, Watson dönüşümü, veya sayısal yöntemler gibi kullanılagelen birçok yönteme göre ADY'nin avantajı ispatlanmış bulunmaktadır. Bilindiği gibi klasik yöntemler karmaşık alan üzerinde entegrasyon alırken,“transcendental”denklemlerin kökleri bulunurken, azimptotik yaklaşımlar yapılırken dikkatle ele almayı gerektirir ve bilgisayarda fazla yere ve zamana gerek duyarlar. ADY, bütün modlar için hesaplamada oldukça etkin, birleştirilmiş ve kolay anlaşılabilir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
This study presents a new method, for the solution of the transient response of an infinite, isotropic, elastic medium with embedded spherical or cylindrical cavity subjected abrubtly to axisymmetric radial stresses, axisymmet- ric shears, or torsional stresses. The study includes the case in which the cavity is bonded with a thin elastic shell. The study uses the Residual Variable Method (RVM) which is based on the concept of modifying second order elastic wave equations into first order residual wave equations. These residual wave equations specify the characteristics of propagating wave in the medium. Exact,' closed form solutions for produced waves, stresses and defor mations are derived in the case of spherical problem. These expressions give the solution at any spatial location in the medium and at any time of response. Two differential-convolution equations are derived which give solutions for the response at the cavity in the case of cylindrical problem. Numerical methods can also be used to obtain solutions at interior points in the medium. mThe RVM proves its advantage over existing methods which are com monly based on Fourier transformation, Watson transformation, or numerical methods. The classical methods require careful treatment with integration over complex domain, extraction of roots of complex transcendental equations, asymp totic approximations and/or large amount of computer space and time. The RVM is straightforward, unified and computationally efficient for all modes. We have observed no considerable difficulty associated with higher modes.