A Sign based phrase structure gremmar for Turkish
Türkçe için im temelli öbek yapısal sözdizimi
- Tez No: 56627
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM BOZŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: sözdizimi, Türkçe Dilbilgisi, ayrıştırma, öbek yapısı iv, syntax, Turkish Grammar, parsing, phrase structure m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Türkçe sözdizimi bilgiye dayalı bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. İme dayalı dilbilimsel gösterim ve HPSG ( Baş-sürümlü Öbek Yapısal Dilbilim) kuramı Türkçe'ye uyarlanmıştır. HPSG, dildeki nesnelerin bilgisel içerikleriyle gösterimine dayanan çağdaş bir sözdizimi ve anlambilim kuramıdır. Temel bilgi öğesi im denilen içice ve kalıtsal türlendirilmiş özellik yapılarıdır. Uygulamada mantık programlama dili olarak özellikle HPSG uygulamaları için tasarlanmış olan ALE kullanılmıştır. Türkçe'deki dil öğelerinin bir tür ve yapı tanımı yapılmıştır. Altulamlama, yan cümleler, öbek sıra değişimi, tümleç-niteleyen ilişkileri ve ortaç yapıları ALE'de çalışan bir ayrıştırıcı ile tasarlanmış ve uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyses Turkish syntax from an informational point of view. Sign based linguistic representation and principles of HPSG (Head-driven Phrase Structure Gram mar) theory are adapted to Turkish. The basic informational elements are nested and inherently sorted feature structures called signs. In the implementation, logic programming tool ALE - Attribute Logic Engine - which is primarily designed for implementing HPSG grammars is used. A type and structure hierarchy of Turkish language is designed. Syntactic phenomena such as sub- categorization, relative clauses, constituent order variation, adjuncts, nominal predi cates and complement-modifier relations in Turkish are analyzed. A parser is designed and implemented in ALE.