The Functions of cycun-ependet kinase inhibitors p16INK4a and p15INK4b in human osteosarcomas
  1. Tez No: 56625
  2. Yazar: UĞUR AYTAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: siklin, siklin-bağımlı kinaz inhibitörü, p16INK4a, p15, NK4b, pRb, CDK4, CDK6, p53, hücre döngüsü, tümör baskılayıcı gen, osteosarkom vııı, cyclin, cyclin-dependent kinase inhibitor, p16INK4a, p15INK4b, pRb, CDK4, CDK6, p53, cell cycle, tumor suppressor gene, osteosarcoma
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ökaryotik sistemlerde hücre bölünmesi, hücre döngüsünün belirli noktalarında sırayla görev yapan bir dizi pozitif ve negatif düzenleyiciler tarafından kontrol edilir. Bu kontrol noktalarındaki değişiklikler, hücrelerin aşırı derecede büyümelerine yol açarak kansere neden olabilirler. Siklinler ve siklin-bağımlı kinazlar bu noktalarda önemli rol oynarlar. D-tipi siklin-bağımlı kinazlardan CDK4 ve CDK6 hücre döngüsünün G, fazında sentezlenerek, hücrelerde DNA sentezine (S fazı) geçişi kontrol ederler. Ayrıca retinoblastoma tümör baskılayıcı gen proteininin de (pRb) fosforlanmasından sorumludurlar. Siklin-bağımlı kinaz inhibitörleri olarak bilinen p16INK4a ve p15INK4b gen proteinleri, CDK4 ve CDK6'nın kinaz aktivitesini baskılayarak, hücreleri Gt fazında tutar ve böylece hücrelerin vıçoğalmalarını engellerler. p16INK4a ve p15INK4b genleri kromozom 9p21 bölgesinde yer alırlar. Transforme olmuş bir çok hücre hatlarında ve bazı birincil kanserlerde bu genlerde yüksek oranda mutasyonlara rastlanmıştır. Bu çalışmada, siklin-bağımlı kinaz inhibitörlerinin fonksiyonları insan osteosarkom hücre hatlarında incelenmiştir. Bu amaçla, p16INK4a ve p15INK4b genlerini taşıyan plazmit vektörleri, U-20S ve Saos-2 hücre hatlarına aktarılarak (transformasyon), sentez sonrasında bu hücreler üzerindeki etkilerine bakılmıştır. Her iki proteinin de fonksiyonel retinoblastoma geni taşıyan U-20S hücrelerinde koloni oluşumunu engellediği gözlenmiştir. Buna karşılık, retinoblastoma geninde mutasyon taşıyan Saos-2 hücrelerinde, p16INK4a tarafından büyümeyi baskılayan benzeri bir etki görülmemiştir. p15INK4b geninin, Saos-2 hücre hattında belli bir oranda büyümeyi engelleyebilmesi ise ilginçdir. Diğer yandan, aynı hücrelerin bu inhibitörlere olan duyarlılıkları ile p53 gen durumları arasında bir ilişkinin varlığına rastlanmamıştır. Osteosarkom hücrelerinde FACS yöntemi ile hücre döngüsü analizleri de yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarına göre, U-20S hücrelerinin büyük bir bölümünün p16INK4a ve p15INK4b tarafından hücre döngüsünün G^ fazında tutuklandığı görülmüştür. p15INK4agen proteininin, p16INK4a proteininin aksine, en azından U-20S ve Saos-2 hücre hatlarında büyümeyi baskılayıcı etkisini göstermek için fonksiyonel bir retinoblastoma genine gerek duymadığı da ilginç bir bulgu olarak saptanmıştır. Bu sonuçlar p16INK4a geninin tümör baskılayıcı genlerden biri olabileceği hipotezine destek vermekte ve retinoblastoma geninin U-20S ve Saos-2 hücrelerinde p16INK4a siklin-bağımlı kinaz inhibitörünü düzenleyici bir rol oynayabileceğini göstermektedir. vıı
Özet (Çeviri)
Progression of the eukaryotic cell division is controlled by a series of positive and negative regulators which act at sequential points throughout the cell cycle. Disturbances of these checks could contribute to cancer by allowing excessive cell proliferation. Cyclins and cyclin-dependent kinases (CDKs) play important roles at these checkpoints. D-type cyclin-dependent kinases, CDK4 and CDK6, are expressed in the G, phase and regulate the cell cycle transition from Gt to S. They are also strongly implicated in the control of the phosphorylation of the tumor suppressor protein retinoblastoma, pRb. The cyclin-dependent kinaseinhibitors (CDKIs) p16INK4aand p15INK4b inhibit the kinase activities of CDK4 and CDK6 and block the cell cycle at G^ leading to a suppressive effect on proliferating cells. The pl6INK4a and p15INK4b genes are mapped on human chromosome 9p21. Chromosomal abnormalities of p16INK4aand p15INK4b genes, especially homozygous deletions, have been detected in a large variety of transformed cell lines and, to a lesser extent, in various malignancies. In the present study, the functions of CDKIs were studied in human osteosarcoma cell lines. For this purpose, U-20S and Saos-2 cells were transfected with p16INK4a and p15INK4b genes and the effects of overexpression of the two genes were examined. Overexpression of p16INK4aand p15INK4b inhibited the colony forming efficiency of U-20S cell line, which expresses wild-type retinoblastoma protein (pRb). However, overexpression of p16INK4ahad no effect on the recovery of colonies in Saos-2 cell line, which carries a deletion in Rb gene. Interestingly, the growth of Saos-2 cell line was also inhibited to a certain extent by p15INK4b. On the other hand, the status of p53 gene in these cell lines did not seem to show any effect on the sensitivity to CDKI overexpression. Cell cycle analysis was also performed on the transfected osteosarcoma cells by FACS. The proportion of the cells in S phase was reduced by p16INK4aand p15INK4b genes in U- 20S cells, indicating a cell cycle arrest at G, phase. However, it seems that in at least U-20S and Saos-2 cells, p15 inhibitor does not require the existence of a functional Rb protein in order to show its growth suppressive activity. These results are consistent with the previous hypothesis that p16INK4a is a tumor suppressor protein and that pRb seems to play a key role in mediating the p16lNK4a IVcyclin-dependent kinase inhibitor in human U-20S and Saos-2 osteosarcoma cell lines.