Sığır pnömonilerinin patolojik ve bakteriyolojik yöntemler ile araştırılması
Investigation of bovine pneumonia with pathological and bacteriological methods
  1. Tez No: 566316
  2. Yazar: İLSU BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyoloji, Sığır, Patoloji, Pnömoni, Bacteriology, Cattle, Pathology, Pneumonia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma Ocak - Nisan 2019 tarihleri arasında Balıkesir ilinde yer alan mezbahalarda kesilen sığırlarda pnömoni insidansını ve pnömoniye neden olan bakteriyel etkenleri belirleyerek pnömonili akciğerlerde bulunan lezyonların makroskobik ve mikroskobik özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Çalışmada farklı ırklardan, 1 yaş üzerindeki 1524 adet sığırın akciğerleri makroskobik olarak incelendi ve bunlardan 50'sinde (%3.28) pnömoni bulguları belirlenerek akciğer doku örnekleri alındı. Pnömoniler, lezyonların akciğerdeki dağılımı ve eksudatın karakteri dikkate alınarak 6 grupta sınıflandırıldı. Pnömoni lezyonlarına en sık akciğerlerin kraniyal loblarında rastlandı. Çalışmada interstisyel pnömoni %48, granülomatöz pnömoni %24, fibrinli bronkopnömoni %12, irini bronkopnömoni %6, irinli nekrotik bronkopnömoni %6 ve bronkointersitisyel pnömoni %4 olarak belirlendi. Bakteriyolojik olarak yapılan incelemelerde pnömoni teşhisi konulan olguların 15'inde herhangi bir etken izole edilmezken, 35 olguda bakteri izolasyonu yapıldı. Çalışmada tespit edilen pnömoni tipi dikkate alınmaksızın 50 vakada yapılan bakteri izolasyonu sonucunda izole edilen bakteri türleri sırasıyla Streptococcus spp. (%16), Staphylococcus spp. (%12), Moraxella spp. (%10), Acinetobacter spp. (%8), Corynebacterium spp. (%6), Enterococcus spp. (%4), Pasteurella multicida (%4), Pseudomonas aeroginosa (%2), Tetracoccus spp. (%2), Micrococcus spp. (%2), Bordetalla parapertussis (%2) ve Haemaphilus spp. (%2) olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was performed to investigate the incidence of cattle pneumonia and the bacteriological agents causing the pneumonia as well as to determine gross and microscopic features of the lung tissues of cattle slaughtered between January - April 2019 in Balıkesir province. Lung tissues of 1524 cattle, 1 year and older, were scanned grossly and 50 of them (3.28%), which showed signs of pneumonia, were collected further investigation. Pneumonia were classified in 6 different types according to the localization of the lesions and the type of exudates. Pneumonia lesions were mostly seen in the cranial lobes of lungs. In this study, the incidence of pneumonia types were determined as interstitial pneumonia 48%, granulomatous pneumonia 24%, fibrinous bronchopneumonia 12%, purulent bronchopneumonia 6%, purulent necrotic bronchopneumonia 6%, and bronchointerstitial pneumonia 4%. In bacteriological investigation, bacteriological agent isolation was accomplished in 35 cattle while no agent was isolated in 15 animals. Without considering the type of pneumonia bacteriological agents isolated in total of 50 cases investigated in the study were Streptococcus spp. (16%), Staphylococcus spp. (12%), Moraxella spp. (10%), Acinetobacter spp. (8%), Corynebacterium spp. (6%), Enterococcus spp. (4%), Pasteurella multicida (4%), Pseudomonas aeroginosa (2%), Tetracoccus spp. (2%), Micrococcus spp. (2%), Bordetalla parapertussis (2%), and Haemaphilus spp. (2%).