Sığır pnömonilerinde bovine herpesvirus Tip-1 ' in varlığının immunohistokimya, immunofloresans ve ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) yöntemleri ile araştırılması ve patolojik bulgular
Investigation of presence of bovine herpesvirus Type-1 in bovine pneumonia with immunohistochemistry, immunofluorescence and ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) methods and pathological findings
- Tez No: 474555
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antijen ELISA, BoHV-1, immunohistokimya, immunofloresan, pnömoni, Antigen ELISA, BoHV-1, Immunohistochemistry, Immunofluorescence, Pneumonia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmada Erzurum ilinde faaliyet gösteren mezbahalarda kesimi yapılan sığırlara ait akciğer örneklerinde Bovine Herpesvirus I etkeninin immunohistokimyasal, immunofloresan boyama yöntemleri ve Antijen ELISA testi ile varlığı ve yaygınlığının saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca kullanılan bu 3 metodun istatistiksel olarak karşılaştırılması yapılarak laboratuvar ve saha şartlarında kullanılabilirlikleri değerlendirilmiştir. Materyal ve Metot: Yapılan çalışmada toplam 1023 sığır kesimi izlendi. Makroskobik olarak pnömoni gözlenen 120 adet (%11.73) akciğer toplandı. Toplanan dokuların rutin histopatolojik, immunohistokimyasal ve immunfloresan boyamaları Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim dalı laboratuvarında, Antijen ELISA testi ise Viroloji Anabilim dalı laboratuvarında gerçekleştirildi. Bulgular: Makroskobik ve mikroskobik incelemeler sonucunda akciğerde gözlenen pnömoniler; bronkopnömoni ( Kataral-İrinli, Fibrinli) , intersitisyel pnömoni, embolik pnömoni, granulomatöz pnömoniler olarak sınıflandırıldı. Sunulan çalışmada % 6.7 kataral-irinli bronkopnömoniye, % 5 fibrinli bronkopnömoniye, % 84.1 intersitisyel pnömoniye, %4.2 granulomatöz pnömoniye rastlanmış, embolik pnömoni ise gözlenmemiştir. Yapılan IHC, IF ve antijen ELISA yöntemlerine göre BoHV-1 pozitifliğine sırasıyla %48.33, %50.83 ve %29.9 oranlarında rastlandı. IHC ve IF yöntemlerinde pozitifliklere çoğunlukla alveolar makrofajlarda, bronş, bronşiyol ve alveol epitel hücrelerinin sitoplazmasında, bronş ve bronşiyol çevresinde, intersitisyel alanda, eksudattaki yangı hücrelerinde rastlanmıştır. İstatistiksel olarak IHC ve antijen ELISA'nın diagnostik açıdan IF'den farklı olduğu, ancak IHC'nin antijen ELISA'ya kıyasla laboratuvar ve saha şartlarında daha güvenilir bir yöntem olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde sığır pnömonilerinde BoHV-1'in yaygın bir şekilde gözlendiği, solunum sistemi hastalık kompleksi içinde önemli bir yere sahip olduğu çeşitli teşhis metodları ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study was aimed to determine of the presence and the prevalence of Bovine Herpesvirus I with immunohistochemical, immunofluorescent staining methods and Antigen ELISA test in lung samples of cattle cut in slaughter in Erzurum province. In addition, these three methods were compared statistically and their usability was evaluated in laboratory and on field conditions. Material and Method: A total of 1023 cattle cuts were observed in this study. Macroscopically, 120 lungs (%11.73) observed pneumonia were collected. Routine histopathological staining, immunohistochemical and immunofluorescent staining of the collected tissues were carried out in Atatürk University Veterinary Faculty Pathology Department. Antigen ELISA test was carried out in Virology laboratory too. Findings: As a result of macroscopic and microscopic examinations, pneumonia observed in lungs were classified as bronchopneumonia (Catarrhal-Suppurative, Fibrinous), interstitial pneumonia, embolic pneumonia, granulomatous pneumonia. In the present study, 6.7% catarrhal-suppurative bronchopneumonia, 5% fibrinous bronchopneumonia, 84.1% interstitial pneumonia, 4.2% granulomatous pneumonia were encountered, embolic pneumonia was not observed. According to IHC, IF and antigen ELISA methods, BoHV-1 positivity was found in 48.33%, 50.83% and 29.9%, respectively. Pozitivities were mostly encountered in the alveolar macrophages, in the cytoplasm of bronchial, bronchiol and alveolar epithelial cells, around bronchial and bronchiolal, in interstitial area, exudative inflammatory cells in IHC and IF methods. Statistically, IHC and antigen ELISA were different from IF in terms of diagnosis, but as compared to antigen ELISA , IHC is more reliable method in laboratory and field conditions. Result: When the findings are evaluated, various diagnostic methods have been shown that BoHV-1 is commonly observed in bovine pneumonia and has an important place in respiratory system disease complex.