Refining of copper radiator scrops
Bakır radyatör hurdalarının rafinasyonu
  1. Tez No: 56636
  2. Yazar: OKTAY UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rafînasyon, Balar Alaşımlarının Hurdaları, Oksidasyon, Gaz Enjeksiyonu vı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz BAKIR RADYATÖR HURDALARININ RAFINASYONU Uysal, Oktay Yüksek Lisans, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci Sevinç Ocak 1996, 69 sayfa Bu çalışmada bakır radyatör hurdalarının içinde bulunan çeşitli safsızlıklann giderilmesi araştırılmıştır. Radyatör hurdalarındaki Pb ve Sn şansızlıklarının, radyatör üretimi sırasında kullanılan lehimden kaynaklandığı anlaşılmıştır. Bu lehimin basit ısıtma işlemiyle önemli oranlarda alınabildiği görülmüş ve radyatör hurdalarından lehim alınmasında sıcaklık ve zamanın etkisi üzerine deneyler yapılmıştır. Bu deneylerde 600 °C de 5 dakika süreyle bekletme ile önemli ölçüde lehimin sistemden alınabildiği gözlenmiştir. Kalan safsızlıkların giderilmesi için çeşitli N2/02 gaz karışımlarının çeşitli sürelerde ve çeşitli örtü malzemeleri altında, enjeksiyonunun etkisi çalışılmıştır. Radyatör hurdalarının eritilmesi veoksijenle rafinasyonu ile kalan safsızlıkların şu sıralama ile oksitlenip sistemden ayrıldığı bulunmuştur: Zn, Sn ve Pb.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REFINING OF THE COPPER RADIATOR SCRAPS Uysal, Oktay M.S., Department of Metallurgy Supervisor: Prof. Dr. Naci Sevinç January 1996, 69 pages in this study, the refining of various impurities that are present in copper radiator scraps were investigated. The impurities of Pb and Sn in copper radiator serap were observed to come from the solder used in its production. it was observed that this solder can be taken to a considerable extent by simple heating, therefore experiments were done to determine the effect of heating temperatures and times on the solder removal behaviour from radiator serap, in these experiments it was observed that at 600 °C for 5 minutes of heating a considerable amount of solder could be removed. To refine the remaining impurities, experiments were done to determine the effect of injection of various N2/O2 gas mixtures for various time periods under various fluxes. By melting and oxidation refining of the serap iiiradiators the remaining impurities were seen to be oxidized and removed in the following order: Zn, Sn and Pb. Keyvvords: Refming, Copper Alloy Scraps, Oxidation, Gas Injection