Characterization and enhancement of mixing properties in an inclined fluidized bed
Eğik bir akışkan yataktaki karışım özelliklerinin karakterizasyonu ve artırımı
- Tez No: 56635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan yatak, eğik, karışım, ayrışım vı, Fluidized bed, inclined, mixing, segregation
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz EGIK BİR AKIŞKAN YATAKTAKİ KARIŞIMIN KARAKTERİZASYONU VE ARTIRIMI Altım, Oğuz Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Vural Ocak 1996, 109 sayfa Eğik akışkan yatak, araştırmacıların çok fazla dikkatlerini çekmemiş olan bir konudur. Eğik akışkan yataklar üzerine çok az araştırma mevcuttur ve bu konuya neredeyse dokunulmamıştır. Bununla beraber, endüstriyel kullanımda rastlanabilecek eğik akışkan yataklar ve eğik nakil borularının çeşitli özelliklerini anlamak için, eğimin akışkan yatak üzerindeki etkileri, son zamanlarda, araştırılmaya başlamıştır. Güneş enerjili akışkan yatakların geliştirilmesi de eğik sistemlerin araştırılmasını gerektirmektedir. Karışım ve ayrışım, bir akışkan yatağının önemli iki özelliğidir, özellikle, kimyasal tepkimelerin var olduğu endüstriyel işlemlerde, akışkan yatakta tepkimeye giren maddelerin iyi karışması tercih edilir. Buna karşın, eğer akışkan yatak bir yığından değişik türdeki parçacıkları ayırma gibi bir işlemde kullanılıyorsa, ayrışım tercih edilir. Bir eğik akışkan yatakta, yerçekimsel etkiler dolayısıyla oluşan, iki ana bölge gözlemlenebilir: akışkanlaşmış bölge ve akışkanlaşmamış bölge. Yataktaki gaz hızı artırıldığında, akışkanlaşmışbölgedeki parçacıklar, akışkanlaşmamış bölgenin üst kısımlarına taşınmaya başlarlar. Bu, yatak içinde sürekli bir parçacık sirkülasyonu yaratır. Karışım ve ayrışım bu olgudan çokça etkilenirler. Bu çalışmada, kum ve turp tohumundan oluşan ikili karışımın, eğik bir akışkan yataktaki karışım ve ayrışımı incelenmiştir. Deneylerde, 146 mm çapında ve 2 m uzunluğunda Plexiglas bir silindirik akışkan yatak kullanılmıştır. Deneyler, iki ayrı yatak yüksekliği, dört hava hızı ve beş eğim açısı kombinasyonları için gerçekleştirilmiştir. Her deney sonunda, her parçacık türünün, yatak boyunca belirlenmiş kısımlardaki kütle oranlan belirlenmiştir. Bu yolla, yataktaki parçacıkların karışım ve ayrışımının analizi yapılmıştır. Daha sonra, karışımın tatmin edici olmadığı eğim açısı-hava hızı kombinasyonlarında karışımı artırmak için, deney düzeneğinde bir tasarım değişikliğine gidilmiş ve karışım artırım deneyleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION AND ENHANCEMENT OF MDONG PROPERTIES İN AN INCLINED FLUIDIZED BED Altun, Oğuz M. S., Department of Mechatıical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin Vural January 1996, 109 pages The inclined fluidized bed is a subject which has not drawn the attention of investigators so much. There are very few researches on inclined fluidized beds and this subject remains nearly untouched. However, the efFect of inclination on fluidized beds has started to be investigated recently, to understand various features of the inclined fluidized beds and inclined transportation pipes which may be encountered in industry. The development of solar fluidized beds also necessitates investigations on inclined systems. Mbcing and segregation are two important characteristics of a fluidized bed. in industrial processes especially where chemical reactions are utilized, good mbting of the reactants inside the fluidized bed is preferred. On the contrary, if the fluidized bed is used in processes like separation of different types of particles from a pile, segregation, which means the classifcation of particles, is preferred. in an inclined fluidized bed, two main zones may be observed, that are formed because of the gravitational effects: a fluidized zone and a defluidized zone. iiiWhen the gas velocity is increased in the bed, the particles in the fluidized zone start to be carried to the upper defluidized zone. This creates a continuous circulation of particles inside the bed. Mbdng and segregation are affected widely from this phenomenon. in this study, mbdng and segregation of a binary mixture, which consists of sand and turnip seed, in an inclined fluidized bed, are investigated. A cylindrical fluidized bed of Plexiglas, which has a diameter of 146 mms and a height of 2 m is used in the experiments. The experiments are held for combinations of two different bed heights, four air velocities and five inclination angles. After each experiment, the mass fraction of each type of partide is determined at specified sections ali along the bed. By this way, the mixing and segregation of the particles inside the bed are analyzed. Later, a design change in the set-up is made to enhance mbcing at inclination angle-air velocity combinations where mixing is not satisfactory, and enhanceraent of mixing experiments are conducted.