Computer aided design for sea outfalls
Deniz dejarjları için bilgisayar destekli tasarım
  1. Tez No: 56637
  2. Yazar: OKAN YÖNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, deniz deşarjı, yayıkmaç, seyrelme, çizgisel kirletici bulutu rv, Computer Aided Design, Sea outfall, diffuser, dilution, line plume 111
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz DENİZ DEŞARJLARI İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM Yöney, Okan Yüksek Lisans., İnşaat mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc.Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner Kasım 1995, 85 sayfa Denk deşarjları için hızlı avan proje hazırlanması ve çok çeşitli seçeneklerin denenmesi için, modüler yapıda olan DISPOSAL'95 bilgisayar programı hazırlanmıştır. Bu program deniz deşarj sistemlerinde yakın ve uzak alan seyrelmelerini çeşitli yaklaşımlar (çizgjsel kirletici bulutu) ve yapım teknikleri (yüselticili yayıkmaç) kullanarak incelemektedir. Bu program aynı zamanda yayıkmaç hidrolik tasarımı da yapmaktadır. Programın denenmesi sırasında duyarlılık analizi yapılmıştır. Çeşitti program girdilerinin (yayılma katsayısı, çürüme katsayısı, akıntı ve rüzgar verileri) değişimlerinin seyrelme sonuçlarına ve kararlara etkileri konusunda duyarlılık analizi yapılmış ve öneriler sunulmuştur, uygulama olarak yapımı sürmekte olan Tuzla deniz deşarjı incelenmiştir. Uygulanan yayıkmaç ve yeni bir seçenek yayıkmaç karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN FOR SEA OUTFALLS Yöney, Okan M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Dr. Ahmet Cevdet Yalçmer November 1995, 85 pages A computer program DISPOSAL'95 is developed as a modular structure for quick preliminary design of sea outfalls and for testing many different alternatives in design procedure. It analyzes the nearfield and farfield dilution of sea outfall systems by considering different approaches such as line plume formation and new applications such as risers and ports. The program also designs the diffuser pipe. The sensitivity analysis is performed to test the program. The effects of using different input values of each parameter (dispersion coefficient, decay coefficient, current or wind data, etc.) on the results of dilution analysis are performed and the recommedations are proposed. As a case study DISPOSAL'95 is applied to Tuzla sea outfall which is under construction. The performance of the applied diffuser and an alternative diffuser are compared.