The effect of macroeconomic factors on real estate prices in Istanbul,Ankara and Izmir
Makroekonomik faktörlerin İstanbul, Ankara ve İzmir'de konut fiyatlarına etkisi
  1. Tez No: 566377
  2. Yazar: DENİZ GÜVEN YAŞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENKTAN ÖZYILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Fiyatları, Döviz Kuru, Faiz Oranları, Petrol fiyatları, Yabancı doğrudan yatırım, VAR, Panel Veri Analizi, Eş Bütünleşme Testi, Etki – Tepki ve Varyans Ayrıştırması, Real Estate Price, FX rate, interest rate, foreign direct investment (FDI) panel data analyses, co-integration tests, cause-effect relationship analysis, variance analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Gayrimenkul, özellikle konut talebi bireylerin barınma, statü elde etme ve yatırım amaçlı olarak şekillenir. Bütün bu ihtiyaçların karşılanmasında fiyat dolayısıyla fiyatı etkileyen makroekonomik faktörler önemlidir. Gelişmişlik düzeyi arttıkça gayrimenkul yatırımları hane halkı ve kamu kesiminden sağlanan kaynaklardan ziyade finansal kuruluşlar ve mali piyasalardan sağlanan kaynaklar ile finanse edilmektedir. Ancak ülkemizde gayrimenkul yatırımlarına yönelik kurumsallaşmanın tam oluşmaması ve yatırımların finansmanında mali piyasalardan yeterince faydalanılmaması arz ve talep dengesini bozmaktadır. Bu tez çalışmasında Ocak 2010 – Aralık 2018 döneminde Türkiye'nin göçe bağlı olarak nüfus açısından ve ekonomik olarak güçlü olan 3 büyük şehri İstanbul, Ankara ve İzmir için ele alınan makro ekonomik faktörlerin konut fiyatlarına etkisinin analizi gerçekleştirilmiştir. Yerleşik halkın gayrimenkul talebini hareketlendiren unsur olarak faiz oranlarını ele alınmıştır. Özellikle bu üç bölgede yabancıların gayrimenkule olan talebini araştırılmıştır. Diğer unsur gayrimenkul arzını etkileyen girdi fiyatlarını dikkate alarak döviz kuru ve petrol fiyatları araştırmaya eklenmiştir. Bağımsız faktörler tespit edildikten sonra panel veri analizi, eş bütünleşme testi, etki – tepki ve varyans ayrıştırması modelleri kullanılmıştır. Eş bütünleştirme ve VAR analizleri sonucunda Ankara ve İzmir'de faizlerin konut fiyatlarını döviz fiyatlarına göre daha çok etkilediğini, İstanbul'da ise döviz kurunun konut fiyatlarını en çok etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Real estate, especially housing demand is shaped for housing, status acquisition and investment purposes of individuals. The macroeconomic factors affecting the price are important in meeting all these needs. As the level of development increases, real estate investments are financed by financial institutions and financial market resources rather than resources provided from households and public sector. However, the institutionalization of real estate investments in our country is not fully formed and the financial markets are not utilized sufficiently in financing the investments disrupts the balance of supply and demand. This thesis is the largest city in terms of Turkey's population of three studies in Istanbul, Ankara and Izmir discussed for macro-economic factors affect the price of housing was examined. In this context, the analysis of different factors affecting the changes in the housing price index of Istanbul, Ankara and Izmir between January 2010 and December 2018 was conducted. Interest rates are addressed as the driving force of the resident people's real estate demand. Especially in these three regions, foreigners' demand for real estate has been investigated. The other factor is the exchange rate and oil prices are added to the study by taking into account the input prices affecting the real estate supply. After investigation of independent variables to real estate, it has used co-integration tests, cause-effect relationship, variance analysis and panel analysis. This comes to see that interest rate is more effective than FX rate in Ankara and İzmir; whereas FX rate is more influential in housing prices in İstanbul.