Psikolojik sermaye farkındalığı ve yönetici beklentisi
Psychological capital awareness and executive expectation
- Tez No: 566382
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif psikoloji, psikolojik sermaye, yönetici becerileri, Positive Psychology, Positive Psychological Capital, Management Skills
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sürekli değişim ve rekabet içindeki işletmelerin en önemli bileşenlerinden birinin de insan faktörü olduğunu söylemek mümkündür. Çalışanların başarısını ve motivasyonunu, dolayısıyla işletmenin başarısını etkileyen unsurlar ise çalışanın fiziksel ve psikolojik gücü, becerileri, yetenekleri ve bütün bunları etkileyen psikolojik sermayesidir. Bireylerin psikolojik sermayelerinin farkında olmaları hayata bakışlarını dolayısıyla işe bakışlarını etkilemektedir. Psikolojik sermayenin ve bunun farkındalığının işletme çalışan veyönetici başarısındaki önemi açıktır. Kişilerin kendi psikolojik sermayelerinin farkında olmaları hem kendilerini hem de işletmeyi etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı psikolojik sermaye farkındalığı düzeyini ve yöneticilerde aranan özellikler bakımından beklentilerini anlayabilmek ve varsa bu beklentilerin neler olduğunu kategorize ederek yorumlamaktır. Bu araştırmada örneklem olarak çalışmayan bireyler tercih edilmiştir. Araştırma Uşak Üniversitesi öğrencileri ile yapılmıştır. Araştırmaya katılım, gönüllülük esasına dayalı olarak uygulanmıştır. Bu çalışma çalışmayan bireyler ve kısa zamanda çalışmayı umut eden bireylerin, bu bireyleri psikolojik sermaye farkındalıklarını ve yönetici beklentilerini kapsamaktadır. Konunun çalışmayan bireyleri kapsaması nedeniyle demografik özelliklerde yaş, medeni durum, eğitim düzeyi çeşitliliğinin az olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın yönetim ve organizasyon, örgütsel davranış alanlarında çalışan akademisyenlere, yöneticilere ve yönetici adaylarına yararlı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
It is possible to say that one of the most important components of enterprises in constant change and competition is human factor. The factors affecting the success and motivation of the employees and therefore the success of the company are the physical and psychological strength, skills, abilities and psychological capital of the employee. Being aware of individuals' psychological capital affects their views on life and therefore their views on work. The importance of psychological capital and its awareness in business employee and manager success is clear. People's awareness of their psychological capital affects both themselves and the business The aim of this study is to understand the level of psychological capital awareness and expectations of managers in terms of the characteristics sought, and to categorize and interpret these expectations, if any. In this study, individuals who did not work as a sample were preferred. The study was conducted with students of Uşak University. Participation in the study was conducted on a voluntary basis. This study includes psychological capital awareness and executive expectations of non-working individuals and individuals hoping to work in a short period of time. Due to the fact that the subject covers non-working individuals, it was observed that the demographic characteristics of age, marital status, and education level diversity were low. This study is expected to be useful for academicians, managers and executive candidates working in the fields of management and organization and organizational behavior.