Otantik Liderlik, İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları ve Psikolojik Sermaye Arasındaki İlişki: Sağlık Sektöründe Bir Araştırma
The Relationship between Authentic Leadership, Human Resource Management Practices and Psychological Capital: A Research in Health Sector
- Tez No: 504382
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, insan kaynakları yönetimi uygulamaları, psikolojik sermaye, işten ayrılma niyeti, çalışan performansı, Authentic leadership, human resource management practices, psychological capital, intention to leave, employee performance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu çalışmanın ana amacı; otantik liderliğin insan kaynakları yönetimi uygulamaları, çalışanların psikolojik sermayeleri, işten ayrılma niyetleri ve performansları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bununla birlikte bu araştırma değişkenleri arasındaki ilişkilerin yönünün ve düzeyinin de tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda TRC1 bölgesinde yer alan Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde faaliyette bulunan hastanelerde görev yapan 513 çalışana anket uygulanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak korelasyon, regresyon, t testi ve ANOVA analizi yapılmıştır. Bu analizler sonucunda; otantik liderlik boyutlarının (öz farkındalık, ilişkisel şeffaflık, karar almada bilginin dengeli değerlendirilmesi, içselleştirilmiş ahlak anlayışı) insan kaynakları yönetimi boyutlarını (seçim, eğitim, performans değerlendirme, kariyer planlama, çalışan katılımı, iş tanımı, ücretlendirme), psikolojik sermaye boyutlarını (özyeterlilik, umut, iyimserlik, psikolojik dayanıklılık), çalışan performansını olumlu yönde etkilediği, işten ayrılma niyetini ise olumsuz yönde etkilediği; insan kaynakları yönetimi boyutlarının tamamının psikolojik sermaye boyutlarının tamamını, çalışan performansını olumlu yönde etkilediği, işten ayrılma niyetini ise olumsuz yönde etkilediği; psikolojik sermaye boyutlarının tamamının çalışan performansını olumlu yönde etkilediği, işten ayrılma niyetini ise olumsuz yönde etkilediği; işten ayrılma niyetinin ise çalışan performansını etkilemediği tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma değişkenleri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Yalnızca araştırma değişkenleri ile çalışanların işten ayrılma niyetleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effect of the authentic leadership on human resource management practices, psychological capital, intention to leave and performance of employees. Moreover, is intended to determine the direction and level of relationship between the research variables. For these purposes, the questionnaire was applied to 513 employees working at hospitals in TRC1 area Gaziantep, Adıyaman and Kilis provinces. Correlation, regression, t-test and ANOVA analysis was performed by using data obtained from the questionnaire with SPSS programme. As a result of these analyses, it was determined positive effect that (self-awareness, relational transparency, balancing processes, internalized moral perspective) which are dimensions of the authentic leadership on dimensions of human resource management (selection, training, performance evaluation, career planning, employee participation, job description, compensation), dimensions of psychological capital (self-efficacy, hope, optimism, resilience), employee performance and also negative effect all dimensions of the authentic leadership on intention to leave. It was determined positive effect that all dimensions of human resource management on all dimensions of psychological capital, employee performance and also negative effect all dimensions of human resource management on intention to leave. It was determined positive effect that all dimensions of psychological capital on employee performance and also negative effect all dimensions of psychological capital on intention to leave. It was determined no effect intention to leave on employee performance. It was also determined that a significant positive relationship between the research variables. There was only one significant negative relationship between intention to leave of employees and research variables.