Giyim tasarımında kübizm; 4.boyut kavramı ve tasarım çözümlemeleri
Cubism on clothing design; The consept of 4th dimention and design solutions
  1. Tez No: 566410
  2. Yazar: İLKER ÇEŞME
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA KOZBEKÇİ AYRANPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Boyut, 4. Boyut, Kübizm, Soyut Sanat, Boyut Kavramı, Giyim tasarımı, Dimension, 4th dimension, Cubism, Abstract Art, Concept of Dimension, Costume Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET 20.yüzyıl ile birlikte fizik ve matematikte yeniden ele alınan boyut kavramı, o zamana kadar üzerine çok düşülmeyen bir kavram olmuştur. Eksiklikleri ve teorik denklemleri üzerinde incelendiğinde bir üst boyut olan algının var olabileceği fakat bizim bunu hissetmek ya da algılamak için evrilmediğimiz üzerinde durulmuştur. Üst boyut kavramları kağıt üzerinde çalışılan teorik rakamlardan çok daha fazlası olduğu için üç boyuttan daha üst boyutların varlığı hakkında bilim adamları, yeni fikirler ve kapılar açacak kavramları doğurarak, kanıtlamışlardır. 4. Boyut olarak adlandırılan üst boyut kavramının varlığından söz edilmiş ve üzerine sicim ve genel görelilik teorileriyle kuram genişletilmeye çalışılmıştır. Tesseract (hiperküp) olarak adlandırılan dört boyutlu küpün ve diğer 4 boyutlu cisimlerin üçüncü boyuta yansımaları bilgisayar ortamlarında simüle edilmeye çalışılmıştır. Tıpkı üç boyutlu küpün kağıt üzerindeki temsili görüntüsü gibi hiperküpün de üç boyutlu modellemelerde ve kağıt üzerindeki karşılığı bulunarak bilim dünyasında makalelerle paylaşılmıştır. Aynı yüzyılın başlarında toplumsal olaylardan oldukça etkilenen, yenilikçi arayışın içinde olan ve kübizm olarak adlandırılan bir akım doğmuştur. Picasso ve Braque'ın öncülüğünü yaptığı bu akımla birlikte nesneleri parçalayarak cismin her açıdan görüntüsünü kağıda yansıtmaya adeta“4.boyut”etkisi katmaya çalışılmıştır. Bu çalışmayla kübizm ve 4. Boyut kavramlarının giyim tasarımı üzerindeki etkisi incelenmiş olup tasarım çözümlemeri ile yapılaraki boyut kavramının giyim tasarımında canlandırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the 20th century, the concept of dimension, re-evaluated by both physics and and mathematics, was not given as much emphasis as it is given now. It was emphasized that we, as human beings were not evolved to feel or perceive the existence of dimensions with its theoretical equations and deficiencies. With the help of new ideas, scientists proved that dimensions higher than the third, were more than just theroretical numbers on paper. The higher dimension entitled as the fourth, was widened with the general theory of relativity and string theory. The works of reflecting four-dimensioned cube called Tesseract on three-dimensioned platforms, were simulated in electronic environment. Spread with scientific papers; tesseracts equivalent modeling was unraveled just like representative sample visulation of three-dimensioned cube. In the beginning of the 20th century, mostly affected by social events, cubism was born in search of innovations. Led by Picasso and Braque, this movement focused on dismantling and reflecting every angle of an object on paper while trying to create the four-dimensioned exterior. With this study; we tried to review the effects of cubism and fourth dimension concepts on fashion design.