Art Deco akımı bağlamında kadın giyimi
Ladies dress in the context of Art Deco movement
  1. Tez No: 350840
  2. Yazar: TUĞÇE YUSUFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM RUHSAR TEMİR G
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Art Deco, Art Deco Sanat Akımı, Art Deco Stili, Moda, Paul Poiret, Art Deco, Art Deco Art Movement, Art Deco Style, Fashion, Paul Poiret
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Art Deco, I.Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı arasında etkin olmuş ve en görkemli zamanını 1920'li ve 1930'lu yıllarda yaşamış, güzel sanatlar, mimari, iç mimari, mobilya ve dekorasyon, tekstil ve moda gibi daha bir çok alanda etkili olmuş bir sanat akımıdır. Bu stil, gerçek anlamda ilk kez 1968 yılında Art Deco adı ile anılmıştır.Antik Mısır, Afrika ve Aztek Meksika gibi kültürlerin yanı sıra Art Deco, 20. yüzyılın Kübizm, Fütürizm, Fovizm, Konstrüktivizm gibi birçok avant-garde sanatından da etkilenmiştir. Ayrıca Sergei Diaghilev'in Rus Balesi'nin çok renkli ve canlı ışıltısı da etkili olmuş, akımın yayılmasını hızlandırmıştır.Görsel Sanatlar üzerinde etkileri hissedilen Art Deco Stili, binaların iç dekorasyonundan dış görünümlerine, posterlerden seramiklere, tekstilden aksesuar ve giysi tasarımına kadar geniş alanlara yayılarak etkilemiştir.Yapılan tez çalışmasında, Art Deco Akımının etkili olduğu alanlardan öne çıkan tekstil ve moda üzerindeki yansımalarına yer verilerek, dönemin öne çıkan moda tasarımcıları, tasarımlarından örnekler verilerek anlatılmıştır. Son olarak Art Deco'nun günümüz kadın giyimi üzerindeki yansımaları, 21. yüzyılın tasarımcılarına ait tasarımlar üzerinden yorumlanmıştır. Art Deco Akımı'nın, güncelliğini koruyan ve kendini yenileyen bir akım olarak, daha uzun yıllar kadın giyimi üzerinde etkili olacağı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Art Deco is an art movement that effected many fields such as fine arts, architecture, interior design, furniture and decoration, textile, and fashion during the interwar period and especially during 1920's and 1930's. It was not until 1968 this style was named as Art Deco.Art Deco was influenced by Ancient Egyptian, African and Aztec Mexican cultures as well as many avant-garde movements of the 20th century such as Cubism, Futurism, Fauvism, and Constructivism. Moreover, the colorful and living glitter of Sergei Diaghilev's Ballets Russes has contributed its quick spread. After its first impact on Visual Arts, Art Deco spread its influence on a wider area and changed the perspectives on many fields. It influenced many fields from internal to external design, from posters to ceramics, and from textile to accessory and costume design.This thesis describes the impact of Art Deco movement on textile and fashion by using examples from prominent fashion designers of the time. Finally the impact of Art Deco on contemporary ladies' dress is interpreted based on designs of the 21st century designers. It is obvious that Art Deco movement will continue to influence ladies' dress for a long time as an ever renewing movement.