Büyük veri uygulamalarının önemi ve işletme performansına olan etkileri
The importance of big data and its effects of business performance
  1. Tez No: 566469
  2. Yazar: HÜSEYİN TACIKAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESENGÜL İPLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Veri, veri bilimi, veri analitiği, bilgi teknolojileri, işletme, Big data, data science, data analytics, ınformation technology, business
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Büyük veri geleneksel veri işleme yazılımları tarafından ele alınamayacak kadar büyük veya karmaşık olan veri kümelerini analiz etme, sistematik olarak bilgi toplama veya başka bir şekilde çözme yollarını ele alan bir alandır. Günümüz dünyasında veri transferinin olmadığı hiçbir alan yok gibidir, üretilen verilerden değer elde etme süreci işletmeler açısından yeni bir keşiftir. Yapılandırılmamış verilerden yapılandırılmış veri elde etme sürecinde işletmeler büyüme süreçlerini ve rakip firmalara göre yapacakları rekabet stratejilerini bu doğrultuda şekillendirecek pozisyon almaktadırlar. Bu noktada büyük veri sistemleri kullanarak işletmenin veri analizi yapması stratejik açıdan diğer işletmelere karşı rekabet üstünlüğü elde etmesini sağlayacak ve bunun işletme performansına yansıması olumlu olacaktır. Dolayısıyla veri işletmeler açısından büyük bir güçtür ve bu gücün doğru kullanılması işletmeler açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı büyük veri uygulamalarının işletmeler açısından önemi ve işletme performansına olan etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda konu ile ilgili yapılmış olan önceki çalışmalar incelenmiştir ve oluşturulan görüşme formu çerçevesinde büyük veriyi kullanan, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren farklı işletmelerin üst düzey yöneticileri ile görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda büyük verinin işletmeler üzerindeki en büyük etkisinin müşteri analizinin olması ve ürün geliştirmeyi sağlaması olduğu ortaya konulmuştur. Araştırma bulgularına göre büyük veriyi kullanan işletmeler yenilikçi, teknolojik olarak gelişime açık, müşteri memnuniyetini ve kâr marjını gözetecek şekilde kaliteli hizmet veren kuruluşlardır.
Özet (Çeviri)
Big data is an area that addresses ways of analyzing data sets that are too large or complex to be handled by traditional data processing software, systematically gathering information or otherwise solving them.In today's world, there is no area where data transfer is absent, and the process of deriving value from the data produced is a new discovery for businesses. In the process of obtaining structured data from unstructured data, enterprises take a position to shape their growth processes and their competitive strategies according to competing companies. At this point, data analysis of the enterprise by using big data systems will enable it to gain a competitive advantage over other enterprises strategically and it will be positive to reflect this on the performance of the enterprise. Therefore, data is a great power for businesses and it is important for businesses to use this power correctly. In this context, the aim of this study is to reveal the importance of big data applications for enterprises and their effects on business performance.For this purpose, interviews were conducted with senior executives of different enterprises operating in Turkey and abroad using big data within the framework of the interview form formed in line with previous studies on the subject. According to the results, the biggest effect of the big data on the enterprises is customer analysis and product development. According to the research findings, companies that use big data are innovative, technologically open to development, providing quality services in a manner that respects customer satisfaction and profit margin.