Nüfus sayımlarına göre Kafirni nahiyesi (H.1246-H.1259)
According to census, kafirni sub-district (H.1246-H.1259)
- Tez No: 566468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE TEKİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Almus, Kafirni, Tokat, Nüfus, Nüfus Sayımları, Almus, Kafirni, Tokat, Population Books, Census
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Milletlerin ve devletlerin var olması ve mevcudiyetlerini koruyabilmeleri için en önemli etken nüfustur. Özellikle askeri bir güç olarak kullanılan nüfus, vergi mükellefiyetleri ile de devletin ekonomik anlamdaki gücünü simgelemektedir. Bu nedenle eski dönemlerden beri asker sayısının belirlenmesi ve vergi verecek kişilerin tespiti için nüfus sayımları yapılmıştır. Osmanlı döneminde nüfus sayımlarının ilk örnekleri“tahrirler”dir. Ancak modern anlamda yapılan ilk nüfus sayımları II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasıyla özellikle asker ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılmıştır. Bu dönemde yapılan nüfus sayımlarında erkekler yazılmıştır. Tarih boyunca, bir bölgedeki erkek ve kadın nüfusu üç aşağı beş yukarı birbirine yakın olduğundan, II. Mahmud döneminde yapılan sayım sonucuna göre oranın nüfusunu tespit etmek çok zor değildir. Yazılan erkek nüfusun iki ile çarpılması araştırmacıya ilgili yerin yaklaşık tahmini nüfusunu verecektir. Çalışmamıza konu aldığımız Sivas vilayetinin Tokad sancağına bağlı Kafirni/Kafirli (Almus) nahiyesine ait nüfus defterleri bu dönemde yapılmıştır. Bunlar 2285 (2585), 2283, 2287, 2372, 2348 ve 2349 numralı nüfus defterleridir. Bu defterlerin incelenmesi sonucunda defterde bulunan veriler değerlendirilmiştir. Bu defterlerde Kafirni/Kafirli nahiyesine bağlı köylerde yaşayan kişilerin hane adları, adları, baba adları, fiziksel özellikleri, özür durumları ve askerde olan kişiler hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The most important factor for the presence of nations and states and for preserving their existence is the population. The population, which is especially used as a military power, also symbolizes the economic power of the state through its tax liabilities. Therefore, since the ancient times, the studies on population census have been carried out to determine the number of soldiers and the people who will pay taxes. The first samples of the census carried out in the Ottoman period were“cadastral record books”. However, upon the abolition of guild of janissaries in the Sultan Mahmud II period, the first censuses made in the modern sense were conducted so as to especially meet the military needs. Males were recorded in the censuses carried out in this period. Since the population of men and women in a region is approximately the same throughout the history, it is not difficult to determine the whole population of that region according to the result of the census taken in the Sultan Mahmud II period. Multiplying the male population by two will enable the researcher to have the approximate number of the whole population in the related region. The population records of the Kafirni / Kafirli (Almus) sub-district affiliated to Tokad sanjak of Sivas province, which constitutes the subject of our study, were recorded during this period. These are 2285 (2585), 2283, 2287, 2372, 2348, and 2349 numbered population record books. The data obtained as a result of the examination of these books were evaluated. In these books, some information were provided about the household names, names, father's names, physical characteristics, disability and military service status of the people living in the villages affiliated to Kafirni / Kafirli sub-district.