Farklı irrigasyon sistemlerinin kök kanalı dolgu materyalini uzaklaştırmadaki etkinliklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparison of different irrigation systems on removal of filling material from root canals: A micro-ct evaluation
- Tez No: 566488
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ RAİF ERİŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ultrasonik, micro-ct, endoactivator, vdw ultra, ultrasonics, micro-ct, endoactivator
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kök kanal tedavisi çeşitli nedenlerden dolayı başarısızlıkla sonuçlandığında tercih edilen ilk tedavi şekli retreatment olmalıdır. Yapılacak olan retreatment tedavisinin başarısında, kanal içindeki dolgu materyallerinin bütünüyle uzaklaştırılması ve iyi bir dezenfeksiyon sağlanması büyük önem taşır. Özellikle alt küçük azı dişlerinin oval kanal yapısından dolayı kanal dolgusunun uzaklaştırılmasının daha zor olduğu bilinmektedir. Kanal dolgusunu uzaklaştırmak için çeşitli el aletleri ve döner aletler, yıkama için kullanılan irrigasyon yöntemleriyle birlikte kullanılmaktadır. Daha etkili bir retreatment tedavisi için ultrasonik ve sonik irrigasyon sistemlerinin kullanımı giderek artış göstermektedir. Bu çalışmada, 24 alt küçük azı dişinde iğne ile irrigasyonu, Endoaktivator, VDW Ultra ve LM Mectron cihazlarıyla karşılaştırarak kanal dolgusu uzaklaştırma etkinlikleri incelenmiştir. Çalışmada örneklerin incelenmesi; mikro bilgisayarlı tomografi ile yapılmıştır. Kanal tedavisi ve retreatment yapılan dişlerin hacimsel olarak uzaklaştırdığı kanal dolgusu yoğunlukları değerlendirilmiştir. İstatiksel analizler için Wilcoxon Testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Sonuçlara göre ultrasonik cihazlar iğne ile yapılan irrigasyona göre daha başarılı gözlense de istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir (p>0.05). Deney gruplarında kanal dolgusu tamamen çıkarılan bir örnek olmamıştır. Ayrıca tüm gruplar apikal 1/3 kısımda gözlenen hacimsel fark en az olmuştur.
Özet (Çeviri)
When the root canal treatment, for various reasons, results in failure the preferred treatment should be Retreatment. In order for the Retreatment to be successfully performed, the filling materials in the root canal should be completely disposed of and the canal should be properly disinfected. Due to the oval canal shape of the lower premolars, it is more difficult for the filling materials to be disposed of. Generally, various hand files, rotary files and irrigation techniques are used for the disposal of the filling materials. For a more efficient disposal ultrasonic-sonic irrigation systems are utilized in root canal treatment. This study was conducted on 24 lower premolar teeth, different techniques for filling disposal were examined: syringe irrigation compared to Endoactivator, VDW Ultra and LM Mectron devices. A micro-ct was used for the examination. The canal filling obtained from the canal treatment and retreatment options were evaluated. The statistical analysis of the results were based on The Wilcoxon and The Kruksal Wallis tests. According to the results, even though, using ultrasonic washing devices seem more convenient and successful in cleaning of the canal compared to syringe washing, statisically there was no significant difference between the two (p>0.05). There was no evidence of“moving away”in the treated group; further more, the volume difference in observed in apikal 1/3 section was the least in this group.