Farklı retreatment döner alet sistemleri ve irrigasyon tekniklerinin endodontik retreatment'ta etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of different retreatment rotary file systems and irrigation techniques in endodontic retreatment
  1. Tez No: 1020580
  2. Yazar: BEGÜM ONGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AYDEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Retreatment, Biyoseramik sealer, İrrigasyon aktivasyonu, SEM, Yeniden tedavi, Retreatment, Bioceramic sealer, Irrigation activation, SEM
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, kalsiyum silikat esaslı kök kanal dolgu maddesi ve tek kon yöntemiyle kök kanalları doldurulmuş dişlerde, farklı retreatment eğe sistemleri ve irrigasyon aktivasyon yöntemlerinin kök kanal dolgu materyalinin uzaklaştırması ve kanal duvarı temizliği etkinliklerinde anlamlı farklılığın olup veya olmadığını in vitro değerlendirilmektir. Materyal ve Metot: Biyoseramik esaslı kök kanal dolgu materyali ve tek kon yöntemi ile kök kanal dolgusu yapılan 110 adet çekilmiş alt çene premolar dişin kök kanal retreatment işlemleri Protaper Universal, R-Endo ve EndoArt sistemleri kullanılarak ve söküm süreleri kronometre ile kaydedilerek gerçekleştirildi. Örnekler retreatment sonrasında son irrigasyon yöntemi Pasif Ultrasonik İrrigasyon (PUI), Endo Aktivatör ve Geleneksel iğne irrigasyonlarına göre 9 deney ve 2 kontrol grubu olmak üzere toplamda 11 gruba ayrıldı. Kök kanal duvarları dentin tübül açıklıkları taramalı elektron mikroskobu ile değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi için, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Gruplarda koronal, orta ve apikal bölgeler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). PUI aktivasyonu uygulanan gruplar ile geleneksel irrigasyon grupları arasında apikal bölgede, irrigasyon yöntemleri sabit tutulup eğe sistemleri karşılaştırıldığında, ProTaper Universal ve EndoArt Retreatment grupları arasında kök kanal orta bölgesinde, yine kontrol grupları ile deney gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p < 0,05). Sonuç: İrrigasyon aktivasyon yöntemlerinin kullanılması, geleneksel irrigasyon uygulamalarına kıyasla kanal temizliğinde anlamlı bir etki göstermiştir. Buna karşılık, farklı döner alet sistemlerinin temizleme etkinliği açısından tek başına belirgin bir üstünlük sağlamadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this in vitro study was to evaluate whether different retreatment file systems combined with various irrigation activation methods result in significant differences in the removal of root canal filling materials and the cleanliness of root canal walls in teeth obturated with a calcium silicate–based sealer using the single-cone technique. Materials and Methods: A total of 110 extracted mandibular premolars obturated using a bioceramic-based root canal sealer and the single-cone technique were retreated with ProTaper Universal, R-Endo, and EndoArt systems, and retreatment times were recorded using a stopwatch. Following retreatment, specimens were allocated into 11 groups, including 9 experimental groups and 2 control groups, according to the final irrigation protocol: passive ultrasonic irrigation, Endo Activator, or conventional needle irrigation. Dentinal tubule cleanliness of the root canal walls was evaluated using scanning electron microscopy. Statistical analyses were performed using the Kruskal–Wallis and Mann–Whitney U tests, with the level of significance set at p < 0.05. Results: Statistically significant differences were observed among the coronal, middle, and apical thirds within the groups (p < 0.05). A statistically significant difference was detected in the apical third between the groups treated with Passive Ultrasonic Irrigation and those subjected to conventional needle irrigation (p < 0.05). When the irrigation protocol was standardized and the retreatment file systems were compared, a statistically significant difference was observed in the middle third of the root canal between the ProTaper Universal Retreatment and EndoArt Retreatment groups. Likewise, statistically significant differences were identified between the control groups and the experimental groups (p < 0.05). Conclusion: Irrigation activation methods significantly improved canal cleanliness compared to conventional irrigation. However, no single rotary system demonstrated a clear superiority in cleaning effectiveness.