Industrial restructuring, flexible production and the changing role of small manufacturing firms, a case study in Eskişehir
Sanayide yeniden yapılanma, esnek üretim ve küçük imalat firmalarının değişen rollerin Eskişehir'de bir alan çalışması
  1. Tez No: 56650
  2. Yazar: BAŞAK SERTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek üretim, küçük sanayi, üretimin yerelleşmesi, fason iş ilişkileri. VI, Flexible production, small firm, decentralization of production, subcontracting relations, innovation. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
öz SANAYİDE YENİDEN YAPILANMA, ESNEK ÜRETİM VE KÜÇÜK İMALAT FİRMALARININ DE?İŞEN ROLLERİ ESKİŞEHİR'DE BİR ALAN ÇALIŞMASI SERTER, Başak Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Murat Güvenç Haziran 1996, 126 sayfa Son yirmi yılda küçük firmaların ekonomide daha önceleri tahmin edilenden daha önemli rol oynadıkları görüşü gündeme gelmiştir. Daha önceden, büyük firmaların yapmak istemedikleri veya önemsemedikleri işleri ( yerel pazara hizmet etmek, özel ürünler üretmek, marjinal işgücünü barındırmak v.b.) yaparak hayatta kalan küçük firmalar bugün, rekabetin küçük birimleri, birbirine bağımlı networklerin ya da sanayi bölgelerinin elemanları olarak kabul edilmekte ve yeni iş alanlarının yaratıcıları ve teknolojik buluşların gerçekleştiği yerler olarak görülmektedirler. Bu iddialar, kaynağını üretim teknolojisindeki hızlı ve köklü değişikliklerden ve üretim organizasyonundaki ve dünya pazarlarındaki yeniden yapılanmadan almaktadır.Bugünün yeni post endüstriyel dünyasında eskiden egemen olan fordist tarz üretim önemini yitirmektedir ve daha esnek teknolojik ve kurumsal yapıya sahip sanayi faaliyetleri artmaktadır. Bu fordist üretimden esnek üretime geçişi işaret etmektedir. Esnek üretim, küçük firmaların yaşayabilirliğini destekleyen ve küçük firmaya büyüğünün karşısında avantaj sağlayan bir üretim tarzı olarak kabul edilmektedir. Çünkü esnek teknolojilerin kullanılmasıyla küçük firmalar ölçek ekonomisinin getirdiği dezavantajlardan kurtulabilmektedir. Bu üretim tarzı aynı zamanda Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyüme ve gelişme stratejilerine de yeni bir görüş getirmektedir. Küçük firma destekli büyüme modelleri bu ülkeler için avantajlı görülmektedir. Bu çalışmada, bu gelişmeleri içeren teorik çerçeve oluşturulmuş ve esnek üretimin küçük firmaların gelişmesine destek olan bir ortam sağladığı kabul edilmiştir ve bu kabulün ışığında, Eskişehir küçük imalat sanayiinin esnek üretim tartışmaları içindeki yeri tanımlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INDUSTRIAL RESTRUCTURING, FLEXIBLE PRODUCTION AND THE CHANGING ROLE OF SMALL MANUFACTURING FIRMS A CASE STUDY IN ESKİŞEHİR SERTER, Başak M.S., Department of Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Murat Güvenç June 1996, 126 pages Over the past two decades a view which argues that small firms are playing a much more important role in the economy has been acknowledged. Small firms which were surviving previously by doing things that large companies do not want to do or can not be bother with- e.g. serving local markets, making highly specialised products, exploiting marginal labour forces- are now considered as atomistic competitors or as members of highly interdependent networks or industrial districts in developed countries. It is claimed that they have become the most important job creators and seedbeds for technological innovation. IIIThese arguments seem to stem from rapid and radical changes in production technology, industrial organization and the restructuring of world markets. The hegemonic fordist type of production of the after war period has been loosing its importance in today's new post industrial world and there is an expansion of manufacturing activities based on less rigid and more highly adaptable flexible technological and institutional structure. This shift determines a transition from fordism to a regime of flexible production. Flexible production is considered as a type of production that have promoted the relative viability of small firms and that provides small firms with a competitive advantage over its larger counterparts. With the use of the new flexible technologies the disadvantage of the scale economies has disappeared. Flexible production system has also brought a new aspect to the development strategies of the developing countries as Türkiye. Small firms led economic growth models are thought to be advantageous for these countries. In this study, the theoretical framework of these developments is formed and it is considered that the flexible production system is providing a supporting environment for the development of small firms. In the light of this approval, the place of small manufacturing firms in Eskişehir within these flexible production discussions is tried to be determined.