Didesildimetilamonyum kloridin rat duodenum, jejunum ve ileum düz kasları üzerindeki etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects of didecyldimethylammonium chloride on the smooth muscle of duodenum, jejunum and ileum in rats
- Tez No: 566502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU YILDIRIM, DOÇ. DR. BEGÜM YURDAKÖK DİKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Asetilkolin, didesildimetilamonyum klorid, duodenum, ileum, in vitro, jejunum, acetylcholine, didecyl dimethyl ammonium chloride, duodenum, ileum, in vitro, jejunum
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Didesildimetilamonyum klorid (DDAK) dialkilkuarterner amonyum bileşiğidir. Algisid, fungisit, bakterisit etkilidir. Bu çalışmanın amacı DDAK' ın rat duodenum, jejunum ve ileum düz kasları üzerine etkilerini araştırmak; böylece olası oral bir maruziyette sindirim sistemi üzerine olan etkilerini değerlendirmektir. Deneylerde 5-6 aylık 19 adet erkek Wistar albino sıçandan izole edilen 19' ar adet duodenum, jejunum ve ileum dokusu kullanılmıştır. İzole edilen duodenum, jejunum ve ileum kesitleri, içinde 10 ml tirod çözeltisi bulunan, 37°C' ye ayarlanmış izole organ banyosuna 1 g ön gerim ile asılmıştır. 1. Protokolde DDAK 10-8, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4 M kümülatif (birikimli) derişimlerde 5 dakika ara ile uygulanmıştır. 2. Protokolde 10-9, 10-8, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4 ve 10-3 M ACh uygulaması yapılmış (Kontrol grubu), daha sonra 3x10-7 M DDAK ile 15 dakika inkübe edilen dokuların üzerine 10-9-10-3 M ACh derişimleri uygulanmıştır. 3. Protokolde 1,71x10-5 M ACh (ACh' ın EC85 değeri) ile kasılma oluşturulan dokular üzerine 3 dk ara ile 10-8, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4 M DDAK kümülatif (birikimli) derişimlerde uygulanmıştır. Kontrol olarak 1,71x10-5 M ACh ile kasılma oluşturulan dokular üzerine 3 dk ara ile distile su uygulaması yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde 1. Protokolde her derişim için bazal çizgiye göre % kasılma, 2. Protokolde yine her derişim için bazal çizgiye göre % kasılma, ayrıca pD2 ve Emax değerleri, 3. Protokolde % gevşeme cevapları ölçülmüştür. Ayrıca uygulanan DDAK derişimlerinin 3 dk boyunca oluşturduğu kasılmaların frekansları değerlendirilmiştir İlk protokolden elde edilen bulgular 10-5 M' dan başlayarak özellikle 10-4 M DDAK derişimde duodenum, jejunum ve ileumda % kasılmaların azaldığını göstermiştir. 2. Protokol sonuçlarında kontrol ve DDAK uygulamasının ACh derişimlerin % kasılma pD2 ve Emax parametreleri arasında bir fark bulunamamıştır. 3. Protolde ise 1,71x10-5 M ACh ile kasılma oluşturulan dokular üzerine DDAK' ın duodenum, jejunum ve ileumda oluşturduğu % gevşeme cevapları kontrol grubuna göre jejunum (P 0.05). Frekans değerleri ise DDAK verilen grupta kontrol grubuna göre jejunum ve ileumda sayısal olarak daha az olarak ölçülmüştür (P> 0.05). Sonuç olarak DDAK özellikle 10-4 M derişimde hem spontan kasılmaları hem de ACh ile oluşturulan kasılmaları azaltmıştır. DDAK' ın etkisi derişime bağlı olarak artmıştır ve jejunum ve ileumu daha fazla etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Didecyldimethylammonium chloride (DDAK) is a dialkyl quaternary ammonium compound. It has algiside, fungicide, bactericide effects. The aim of this study was to investigate the effects of DDAC on rat duodenum, jejunum and ileum smooth muscles; thus to evaluate the effects on the digestive tract in a possible oral exposure. Totally 19 duodenum, jejunal and ileum tissues isolated from 19 male Wistar albino rats, which are 5-6 months old, were used in the experiments. Isolated duodenum, jejunum and ileum sections were suspended with 1 g of pre-tension in an isolated organ bath set at 37 ° C with 10 ml thyroid solution. In Protocol 1, DDAK was applied at cumulative concentrations of 10-8, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4 with 5 minute intervals. In Protocol 2, 10-9, 10-8, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4 ve 10-3 ACh was applied (Control group) in a cumulative manner, then 10-9 -10-3 M ACh concentrations were applied on the tissues incubated with 3x10-7 M DDAK for 15 minutes. In the protocol 3, cumulative 10-8, 10-7, 10-6, 10-5, 10-4 M DDAK concentrations were applied at 3 minute intervals on the tissues precontracted with 1,71x10-5 M ACh (EC85 value of ACh). As a control, distilled water was applied at 3 min intervals on the tissues which were contracted with 1,71x10-5 M ACh. In the evaluation of the obtained data contractions calculated taking basal line as 100 in protocol 1. In protocol 2 also % contractions for each concentration were calculated, additonally pD2 and Emax values were evaluated. In protocol 3, % relaxation responses were measured. Also the frequencies of the contractions formed by the applied DDAK concentrations for 3 minutes were evaluated. Findings obtained from the first protocol showed that % contractions of DDAK decreased in duodenum, jejunal and ileum, starting from 10-5 M and especially at 10-4 M concentration. No significant difference was found between % contraction, pD2 and Emax parameters of ACh concentrations of control and DDAK application. In the third protol,% relaxation responses of DDAK in duodenum, jejunum and ileum on tissues precontracted with 1,71x10-5 M ACh were found to be statistically higher in jejunum (P 0.05). Frequency values were measured to be insignificantly less in jejunum and ileum in the DDAC group than in the control group (P> 0.05). In conclusion, DDAK decreased both spontaneous contractions and ACh induced contractions, especially at 10-4 M concentration. The effect of DDAC increased depending on the concentration used, and DDAC had more effect on jejunum and ileum rather than duodenum