Kimyasal olarak modifiye edilmiş bentonit kullanılarak sulu çözeltiden tekstil boyarmaddesi gideriminin incelenmesi
The investigation of the removal of a textile dye from aqueous solution by using a chemically modified bentonite
- Tez No: 334854
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bentonit, Organo-kil, Yüzey aktif madde, Adsorpsiyon, Reaktif Mavisi 19
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada; bentonit, yüzey aktif bir madde olan didodesildimetilamonyum bromür ile modifiye edilmiş ve elde edilen modifiye bentonit üzerine bir tekstil boyarmaddesi olan Reaktif Mavisi 19'un (RM19) adsorpsiyonu incelenmiştir. Elde edilen modifiye bentonit (MB) ve doğal bentonitin (DB) karakterizasyon çalışmaları için FT-IR, XRD, XRF, SEM ve zeta potansiyeli analiz yöntemleri kullanılmıştır. MB üzerine RM19'un adsorpsiyonu pH, etkileşim süresi ve sıcaklığa bağlı olarak incelenmiş ve adsorpsiyon değerlerinde DB'ye kıyasla dikkate değer bir artış gözlenmiştir. Adsorpsiyonun maksimum olduğu pH değeri 1,5 olarak tespit edilmiştir. Kinetik modellerden Lagergren-birinci-derece, yalancı-ikinci-derece, Elovich kinetik ve partikül içi difüzyon modelleri deneysel veriler ışığında incelenmiş ve hız sabitleri hesaplanmıştır. Buna göre; MB üzerine RM19'un adsorpsiyonunun yalancı-ikinci-derece kinetik model ile uyum gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca deneysel verilerin izoterm modellerine uygulanması ile Langmuir ve Freundlich izoterm modelleri için izoterm sabitleri de çıkartılmıştır. Sonuç olarak adsorpsiyonun Langmuir modeli ile uyumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, bentonite was modified with didodecyldimethylammonium bromide which is a surfactant. Then adsorption of Reactive Blue 19 (RM19), which is a textile dye, onto this modified bentonite (MB) was examined. For the characterization studies of modified and natural bentonite (DB), FTIR, XRD, XRF, SEM and zeta potential analysis techniques were used. The adsorption of RM19 onto MB was examined by pH, temperature and contact time parameters and it was seen that the adsorption capacity of MB was considerably higher than that of DB. The maximum adsorption of RM19 for MB and DB was obtained at pH=1.5. Lagergren-first-order, pseudo-second-order, Elovich kinetic and intra-particle diffusion models were examined in the consideration of experimental data and the rate constants were calculated. According to the results, the adsorption of RM19 onto MB was obeyed for the pseudo-second-order kinetic model. Experimental data were applied to isotherm models, and isotherm constants were also deduced for both of Langmuir and Freundlich isotherm models. As a consequence, it was specified that the adsorption of RM19 onto MB was agreed with the Langmuir isotherm model.keywords; Bentonite, Organo-clay, Surfactant, Adsorption, Reactive Blue 19