Tolstoy'da anlam arayışı ve din ilişkisi
Search for meaning and relation to religionin Tolstoy
  1. Tez No: 566541
  2. Yazar: GAUKHAR KAZİYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tolstoy, anlam arayışı, din, sanat, ahlak, psikoloji, Tolstoy, search for meaning, religion, art, ethics, psychology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Hayat ve ölüm meselesi Lev Tolstoy'u en çok ilgilendiren konulardan olduğu için her ikisini de anlamlandırmaya çalıştığı çetin yolculuğunda din ve ahlakın çok önemli olduğu kanaatine ulaştığı bilinmektedir. İntihar etmek üzere iken Tanrı sevgisini sıradan hayat sürdüren köylü insanından görmüş ve umutlanmıştır. Onlardan biri olmak için ruhunu ve vicdanını sızlatan, çelişkiye sürükleyen ve acı veren aristokratik hayattan; ahlaksızlığı, savaşı, kötülüğü ve anlamsız hayat tarzını onaylayan devlet ve Kiliseden vazgeçmiştir. Kendisine huzur verdiğini düşündüğü aile hayatı da istediği mutluluğu verememiştir. Sıkıntı ve acı dolu hayat sürdürdüğü dönemlerde, kim ve ne için yazdığını anlamlandıramayan sanatından da vazgeçmek üzere olan Tolstoy, anlam arayışında dinin ve inancın olumlu katkısından dolayı sanatını farklı yöne çevirerek, ahlak, iyilik, sevgi, yaşam gibi insanın yüce değerlerini ele almıştır. Hem hayatı hem de nihai sonuç olarak gördüğü ölümü anlamlaştırmada sanatının önemi büyüktür. Sanatın da ahlaksızlıktan kurtularak, din kadar insanları iyiliğe, acılardan kurtulmaya ve mutlu olmaya davet etmesi gerektiği sonucuna ulaşan Tolstoy, hayatının olgunluğa ulaştığı dönemi itibarı ile Tanrı'ya hizmet yolu ile insanlığa hizmet etmeye gayret göstermiştir. Bu tez çalışmasında Tolstoy'un hayatı ve eserleri hakkında detaylı bilgi sunulmaya çalışıldı. Ardından da onun anlam arayışına giriş nedenleri, sanata bakışı, din ilgisi, ahlak, sevgi, iyilik kavramlarını açıklayış tarzına değinildi. Hem sanatsal hem de akademik tarzda ele aldığı eser ve çalışmaları dikkatlice araştırılarak, tezin konusuna ilişkin düşünce ve öğretileri betimleyici bir tarzda ele alındı. Sonunda da onun dönüşümü, din psikolojisi açısından değerlendirilerek tespit ve görüşler ortaya koyuldu.
Özet (Çeviri)
It is known that religion and morality is very important for Leo Tolstoy in which he tried to comprehend the actual themes of life and death. When he was on the verge of suicide, he saw the love of God from a peasant who lived an ordinary life, and was filled with faith and hope. To be one of them, he refused from aristocratic life, which pricks his soul and conscience, drawing it into contradiction and suffering, as well as from the state and the church, which endorsed immorality, war, anger and meaningless lifestyle. Family life, too, which he thought would give peace, could not give him the desired happiness any more. Tolstoy was originally going to quit art, which became thoughtless during periods of troubled and painful life, but then changed his understandin of art in another direction to the positive contribution of religion and faith in the search for the meaning of life and dealt with the highest valuesof people, such as morality, good, love and life. His art is of great importance in understanding life and death, which he considers the end result. Tolstoy came to the conclusion that art should get rid of immorality and how religion should encourage people to be good, be free from pain and be happy. At the same time, he sought to serve humanity, serving God. In this thesis, an attempt was made to provide detailed information about the life and works of Tolstoy. Then the reasons for his search for the meaning of life, his views on art, his interest in religion, as well as the concept of morality, love and kindness, were explained. His works, both artistic and academic, were carefully studied, and his thoughts and teachings on the topic of the thesis were discussed in descriptive form. At the end of the thesis, its transformation was evaluated in terms of the psychology of religion, and conclusions and opinions were put forward.