Deniz güvenliğine yönelik başlıca tehditler ve AB deniz güvenliği stratejisi bağlamında Akdeniz güvenliği
Main threats to maritime security and Mediterranean security in the context of European Union maritime security strategy
- Tez No: 566555
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İNANÇ ÖZEKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Deniz Haydutluğu, Denizde Terörizm, Düzensiz Göç, Akdeniz Güvenliği, Avrupa Birliği Deniz Güvenliği Stratejisi, AB Deniz Güvenliği Operasyonları, Piracy, Maritime Terrorism, Irregular Migration, Mediterranean Maritime Security, EU Maritime Security Strategy, EU Maritime Operations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Deniz ortamı, Soğuk Savaş'ın ardından çok boyutlu ve karmaşık risk ve tehditlerle karşı karşıya kalmıştır. Küresel çapta hızlı ve öngörülemeyen gelişmelerin yaşandığı, uluslararası ticaret hacminin giderek arttığı bu dönemde deniz ortamının güvenliği son derece önemli hale gelmiştir. Akdeniz bölgesi, stratejik bir öneme sahip olması ve doğal kaynaklar yönünden zengin olması nedeniyle, tarih boyunca AB ve üyesi ülkeler açısından hayati bir öneme sahip olmuştur. AB ve üyesi devletler Akdeniz bölgesinde bulunan çıkarlarını devam ettirebilmesi için deniz güvenliğini sağlamak mecburiyetindedir. Bununla birlikte, Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi istikrarsızlıklar Akdeniz'de bulunan asimetrik tehditleri ön plana çıkarmıştır. Bu çalışmada, Akdeniz'in deniz boyutuna yönelik risk ve tehditlerinin belirlenmesi, bu risk ve tehditlerle mücadelede AB girişim ve operasyonlarının yeterli olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Birinci bölümde, deniz güvenliğinin kavramsal çerçevesi ortaya koyulmakta, deniz güvenliği ile deniz emniyeti arasındaki farklılıklar tespit edilmektedir. Daha sonra deniz güvenliği olgusunun geçmişten günümüze uzanan değişim ve dönüşümü incelenmektedir. Son olarak, uluslararası deniz güvenliği hukuku ele alınmaktadır. İkinci bölümde, deniz güvenliğine yönelik başlıca risk ve tehditler ele alınarak nedenleri tespit edilmekte ve kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Üçüncü bölümde, öncelikle AB açısından deniz güvenliğinin önemi ortaya koyulmaktadır. Daha sonra Akdeniz'in deniz boyutuna yönelik tehditler incelenmekte ve bu kapsamda AB güvenliğini doğrudan etkileyen tehditlere odaklanılmaktadır. Bununla birlikte, AB'nin deniz güvenliğine yönelik ortaya koyduğu stratejiler, girişimler ve operasyonlar kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Son olarak, deniz güvenliğini arttırmaya yönelik bir takım öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
After the Cold War, the maritime environment has exposed to multi-dimensional risks and complex threats. The security of the maritime environment has become extremely important in this period of globally rapid and unpredictable change and increasing international trade volume. The Mediterranean region has been of vital importance throughout the history of EU, since it has a variety of natural resources and the strategic importance. EU and the member states are obliged to ensure the maritime security in order to remain their interests on the Mediterranean region. However, political instability in North African and Middle Eastern countries has brought the asymmetric threats in the Mediterranean Sea forefront. The aim of this study is to determine the risks and threats to EU maritime security in the Mediterranean region and understanding the role and the contribution of the EU in the fight against risks and threats to maritime security in the Mediterranean Sea. In the first part, the conceptual framework of maritime security is set out, and the differences between the maritime security and maritime safety are identified. Then, how the phenomenon of maritime security is changed and transformed is examined from past to present. Finally, international maritime security law is discussed. In the second part, the main risks and threats to maritime security are discussed and their causes are identified and examined in detail. In the third part, the importance of maritime security is firstly revealed for the EU. Then, the threats to the maritime dimension of the Mediterranean are examined and in this regard direct threats to EU's maritime security are focused. Moreover, the strategies and initiatives of the EU for maritime security are examined. Finally, a number of recommendations have been put forward to improve maritime security.