Pressureless sintering of single B-and (?-B) sialons with the aid of oxynitride glasses
B-sialon ve (?-B)-sialon seramiklerinin oksinitrür katkıları ile basınçsız sinterleme örnekleri
  1. Tez No: 56658
  2. Yazar: İLKSEN HİLAL YILDIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silisyum Nitrür, Sialon, Sinterleme, Oksinitrür Cam, Sertlik, Kırılma Tokluğu iv
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz p-SIALON VE (a+p)- SIALON SERAMİKLERİNİN OKSİNİTRÜR KATKILARI İLE BASINÇSIZ SİNTERLENME ÖZELLİKLERİ Yıldır, İlksen Hilâl Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Muharrem Timuçin Eylül 1996, 111 sayfa P-sialon ve (a+p)-sialon karışımlarından oluşan silisyum nitrür bazlı seramikler, Sİ3N4, A1N, Y2O3, AI2O3 ve SİO2 tozları kullanılarak basınçsız sinterleme metodlarıyla üretilmiştir. Bileşenlerin oranlan, bağlayıcı bir oksinitrür camsı fazıyla birlikte dengeli bir (a+P)-sialon veya P-sialon tanecikleri oluşturacak şekilde belirlenmiştir. Tepe sinterleme sıcaklıkları 1500°C ile 1800°C arasında değişmiştir ve her tepe sıcaklığındaki bekleme süresi 1 saat olarak belirlenmiştir. Bu sialonlardan elde edilen tipik sertlik ve kırılma tokluğu değerleri literatürde verilmiş pek çok değerin üzerindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESSURELESS SINTERING OF SINGLE 0- AND (a+P)- SIALONS WITH THE AID OF OXYNITRIDE GLASSES Yıldır, İlksen Hilâl M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Prof. Dr. Muharrem Timuçin September 1996, 111 pages Silicon nitride based ceramics composed of single P-sialon and (a+P)-sialon mixtures were manufactured by pressureless sintering methods using mixtures of Sİ3N4, A1N, Y2O3, AI2O3 and SİO2 powders. The proportions of the constituents were adjusted so that the sintering process would generate a microstructure involving single P-sialon or a balanced mixture of (a+P)-sialon grains together with a binding oxynitride glassy phase. Peak sintering temperatures ranged between 1500°C to 1800°C and the duration of sintering at each peak sintering temperature was 1 hour. The typical hardness and fracture toughness values obtained in these tailored sialons were in excess of those reported in the literature. Keywords : Silicon Nitride, Sialon, Oxynitride Glass, Hardness, Fracture Toughness 111