5 numaralı Mühimme-i Mektûme Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of the Muhimme-i Mektûme Book no 5
- Tez No: 566582
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHA OĞUZ BAYTİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Mühimme-i Mektûme, Eşkıyalık, Hüküm
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 453
Özet
Mühimme Defterleri, Osmanlı bürokrasisi tarafından düzenlenen defter serileri arasında başı çekmektedirler. Bu defterler, en yüksek karar organı olan Osmanlı Divanından çıkan kararların birer suretlerinin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Divana ulaşan pek çok meseleye dair kararları içerdiklerinden birçok araştırma konusunu ilgilendiren bilgileri bu defterlerde bulmak mümkündür. Bu yönüyle Mühimme Defterleri, farklı alanlarda çalışma yapan pek çok araştırmacının sıklıkla başvurduğu bir kaynak serisi olma özelliği kazanmıştır. Bu çalışmada, Mühimme Defterleri hakkında genel bilgiler verilmekle birlikte 5 Numaralı Mühimme-i Mektûme Defteri'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca defterde geçen hükümlerin özetlerine de yer verilmiştir. 5 Numaralı Mühimme-i Mektûme Defteri, 1805-1809 yılları arasında yaşanan başta eşkıyalık olayları olmak üzere devletin güvenliğini ilgilendiren ve önemlilik arz eden diğer meselelerin çözümü hakkında ilgili devlet görevlilerine gönderilen hükümleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Muhimme books, take the lead among the book series organized by Ottoman bureaucracy. These books were created by Ottoman council which is the highest decision making body, by gathering the copies of the council decisions. As it includes the decisions related to lots of issues coming to the council, it is possible to find the information related to a lot of research subjects in these books. With this aspect, Muhimme Books have the quality of being resource series that a good many researchers consult. In this study, in addition to the information given about Muhimme Books, the transcription and the evaluation of the Muhimme-i Mektûme Book no 5 were done. The summaries of the judgements in the book were also included. Muhimme-i Mektûme Book no 5, includes the judgements sent to the government officials about the important issues regarding the safety of the state, notably the brigandage issues happened between 1805 and 1809. KEYWORDS:Ottoman, Muhimme-i Mektume, Brigandage, Judgement