Arap Baharı'nın Mısır üzerindeki etkisi
The effect of the arab spring on the Arab Republic of Egypt
  1. Tez No: 566581
  2. Yazar: ÖZGE ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arab Spring, Egypt, Middle East
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
21.yüzyılda Ortadoğu coğrafyasını etkileyen önemli olayların başında Arap Baharı olarak adlandırılan süreç gelmektedir. Tunus'ta başlayıp bir domino taşı etkisi yaratarak diğer Ortadoğu devletlerine de sıçrayan bu olaylar bütünü sonraki süreçte Ortadoğu ülkelerinde uzun soluklu iktidarların devrilmesine neden olmuş ve Ortadoğu'daki güç dengelerini değiştirmiştir. Mısır, Ortadoğu coğrafyasında bölgenin politikasını etkileyen stratejik olarak önemli bir ülkedir. Arap Baharı olaylarının Mısır'a sıçramasının siyasi, ekonomik ve sosyal sebepleri bulunmaktadır. Nitekim yaşanan bu olaylardan sonra Hüsnü Mübarek cumhurbaşkanlığını bıraktığını açıklamış ve kendisinin otuz senelik iktidarına son vermiştir. Sonrasında ise gerçekleştirilen demokratik seçimler ile beraber Mısır siyasetinde önemli değişiklikler yaşanmıştır. Ancak sonuçları itibarıyla ise Mısır'ın yeniden otokrasiye döndüğü görülmektedir. Bunun nedenlerinin izahı açısından Mübarek'in devrilmesine neden olan süreçte etkili olan iç ve dış aktörlerin izahı ülkenin yeniden otokrasiye dönmesinin nedenlerinin anlaşılmasında yardımcı olacaktır. Çalışmamda Arap Baharı süreci Mısır özelinde değerlendirilmiş ve olayların Mısır'da başlamasının sebepleri, olaylar esnasında ülkede yaşananlar ve sonuçları itibarıyla Arap Baharı'nın Mısır'a olan getirileri artıları ve eksileri ile ele alınmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Arap Baharı, Mısır, Ortadoğu
Özet (Çeviri)
In the 21st century, called as the Arab Spring process, is one of the most important cases that affects the Middle East. Starting in Tunisia, it created a domino effect and spread the other Middle East countries and these upheavals caused the removal in powers for many years and changed the balance of the powers in the Middle East. Egypt is a strategically important country that affects the policy of the Middle East. There are many reasons that the Arab Spring spreads to Egypt as political, economic and social. After the demonstrations against the Hosni Mubarak regime, Mubarak announced his resignation from the presidency of Egypt and ended his 30 year presidency. After that, with the democratic elections in Egypt, its intern policy has changed importantly. Eventually it seems that Egypt turned autocracy again. The explanation of the reasons for this and the reasons for the overthrow of Mubarak's internal and external actors will help explain the reasons for the country's return to the autocracy. In this study the Arab Spring evaluated specifically for Egypt and the reasons of starting these cases in Egypt, what happened during the demonstrations and the gains of the Arab Spring to Egypt after the process and the results of this process discussed with pros and cons.