A 30 experimental study on the stability coefficients for breakwaters armored with concrete cubes
Koruma tabakası küp olan dalgakıranların stabilite katsayısı üzerine deneysel bir çalışma
- Tez No: 68653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. CEVDET YALÇINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küplerden oluşan koruma tabakasına sahip dalgakıran, hasar, stabilite katsayısı, Hudson'un stabilite denklemi, Cubic armored breakwater, damage, stability coefficient, Hudson's stability formula
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz KORUMA TABAKASI KÜP OLAN DALGAKIRANLARIN STABİLİTE KATSAYISI ÜZERİNE 3 BOYUTLU DENEYSEL BÎR ÇALIŞMA ARMAĞAN, Cenk Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez danışmanı: Doç. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER Yardımcı tez danışmanı: Prof. Dr. Ayşen ERGİN Eylül 1997, 77 Sayfa Bu tezde koruma tabakası küplerden oluşan bir dalgakıranın 1/31.08 ölçeğinde laboratuvar modeli hazırlanmış, model üzerinde kınlan ve kırılmayan dalga şartlan altında düzenli ve düzensiz dalgalarla ve koruma tabakası eğimleri 1/2, 1/2.5 ve 1/3 için deneyler yapılmıştır. Uygulanan düzenli ve düzensiz dalgalann dalga boyu 2.27 m ile 8.00 m ve dalga periyodu 6.67 saniye ile 10.50 saniye arasında değiştirilmiştir. Dalgakıranın tüm koruma tabakası eğimleri ile kınlan ve kınlmayan dalga şartlan için Hudson denklemine göre hesaplanan KD değerleri tartışılmıştır. Ayrıca aynı model ölçeği ve parametreleri kullanılarak yürütülen 2 boyutlu deney sonuçlan bu çalışmanın sonuçlan ile karşılaştınlmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A 3D EXPERIMENTAL STUDY ON THE STABILITY COEFFICIENTS FOR BREAKWATERS ARMORED WITH CONCRETE CUBES ARMA?AN, Cenk M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER Co-supervisor: Prof. Dr. Ayşen ERGİN September 1997,77 Pages In this study a 3 Dimensional laboratory model of a rubble mound breakwater with a scale of 1/31.08 was constructed with cubic concrete armor units. Experiments with irregular and regular waves at breaking and nonbreaking wave conditions were performed for armor layer slopes of Cota=2.0, Cota=2.5 and Cota=3.0 both for the trunk and the head sections of the breakwater designed with cubic concrete armor units. For the experiments irregular and regular waves ranging between 2.27 m and 8.00 m in wave height and between 6.67 s and 10.50 s in wave period are used. mStability coefficient Kd values from Hudson Equation were obtained and discussed for breaking and nonbreaking conditions for all the slopes tested. Additionally the results of 2 Dimensional experiments for trunk section with the same model scale and parameters are compared with the results of this study. IV